Kleine jeugdzorgorganisaties buitenspel gezet?

De jeugdzorg in Zuid-Limburg gaat op de schop © L1
Het jeugdzorglandschap in Zuid-Limburg gaat drastisch veranderen. Momenteel leveren zo'n 200 organisaties jeugdzorg, maar na de aanbesteding vissen er straks zo'n 180 achter het net.
In Zuid-Limburg hebben zestien gemeenten de ambulante jeugdzorg voor de jaren 2023 en 2024 gezamenlijk aanbesteed. Een achterliggende gedachte daarvoor is het tegengaan van versnippering in het zorglandschap. Om dit te voorkomen, hebben de gemeenten bepaald dat jeugdzorginstellingen een minimaal aantal cliënten per regio moeten hebben om mee te mogen doen aan de aanbesteding. Als gevolg zijn kleine zorgaanbieders uitgesloten van deelname.

Bevalling

Volgens een woordvoerder van de gemeente Maastricht is een ondergrens van het aantal cliënten goed te verdedigen: "Verloskundigen moeten een minimum aantal bevallingen uitvoeren voor behoud van hun kwaliteitsregistratie. Waarom zou je in de jeugdhulp dan niet een minimum aan ervaring vragen, die geldt als kwaliteitseis van de jeugdhulp?" De gemeente wil de jeugdzorg grootschalig organiseren, maar kleinschalig uitvoeren. Kleinere jeugdzorgaanbieders kunnen vanaf 2023 als onderaannemer aan de slag bij de grotere organisaties.

Gedwongen samenwerken

"Gezin in Beweging (GiB) uit Cadier en Keer is ooit opgericht door twee ex-medewerkers van Mondriaan vanwege een verschillende visie. De GGZ kijkt individueel, wij betrekken de hele omgeving van het kind. Als het kind een probleem heeft, heeft het hele gezin en omgeving een probleem." Ze voelen zich nu gedwongen om samen te werken. Maar volgens Jean-Paul Essers, voorzitter Raad van Bestuur Mondriaan worden kleinere aanbieders van jeugdzorg niet gedwongen om samen te werken met grote organisaties. "Wij hebben het liever ook niet over ‘groot’ en ‘klein’ maar over het elkaar aanvullen van expertise", zegt Essers.

Kort geding

Bert Dahmen, directeur van KL-IK werkt nauw samen met Stichting Autismehulp. Samen hebben ze een kort geding aangespannen, omdat ze zijn uitgesloten bij de aanbesteding. Het kort geding dient donderdag bij de rechtbank Maastricht.