Museum Thorn in winter dicht vanwege hoge energiekosten

De kenmerkende witte huizen in Thorn. © iStock
Museum Thorn gaat in de winter dicht vanwege de torenhoge energiekosten. "We lopen tegen bedragen aan. Dat is niet meer te doen", vertelt Marlie Gruijthuijsen, coördinator van het museum.
"We zitten in een oud pand dat totaal niet verduurzaamd is. Daar zijn wel plannen voor, maar dat kun je niet van vandaag op morgen realiseren", laat Gruithuijzen in de L1 Nieuwsshow weten. "Wat wij beneden stoken, gaat er boven bij het dak uit."

Minder bezoekers

Nederlandse musea hebben het moeilijk. Vorig jaar daalde het aantal bezoekers onder de twaalf miljoen. Dat zijn er bijna 1,5 miljoen minder dan in 2020. Ruim 40 procent van de musea schreef dan ook rode cijfers. Vooral de kleinere musea worden hard getroffen.
"Wij hebben ook te maken met teruglopende bezoekersaantallen", bevestigt Gruithuijzen. "Maar we hebben wel het geluk dat we in een bekend dorpje zitten. Zeker na de 'vergeten prinsessen van Thorn'. Daarna hebben we behoorlijke aanloop gehad en dat heeft de pijn een beetje verzacht."

Water aan de lippen

Toch moet het museum een paar maanden dicht om de kosten te drukken. "De afgelopen twee jaar loop je van het ene probleem tegen het andere probleem aan en nu komt de energieprijs als nekslag." Volgens Gruithuijzen is er al overleg geweest met de gemeente Maasgouw. "Zij moesten wel even slikken. Maar de gemeente snapt het besluit wel."
Vrijdag wordt besloten op welke datum het museum dicht gaat.