Compensatie energie te laag: Heerlen zoekt mogelijkheden

Stockfoto © iStock
Een kleine 10.000 Heerlenaren krijgen tot nog toe een compensatietoeslag van 1300 euro van de gemeente. Maar genoeg inwoners van Heerlen vallen nog net buiten de boot. "Veel mensen zijn radeloos."
Dat gaf wethouder Peter van Zutphen met armoedebestrijding in zijn portefeuille, maandagochtend aan in de Nieuwsshow op L1 Radio.

In de penarie

Mensen die 120 procent van het minimum krijgen, kunnen aanspraak maken op de compensatietoeslag. "Maar ook mensen boven dat percentage werken hard, maar krijgen minder toeslagen. Zij moeten voorschotten betalen van 700 tot 800 euro en kunnen dat niet opbrengen." De gemeente Heerlen is daarom 'naarstig op zoek' naar mogelijkheden voor deze groep.
"Maar ook voor studenten die ook buitengesloten zijn door de Rijksoverheid. Veel burgers zitten zwaar in de penarie op dit moment."

Uit de klauwen lopen

De wethouder is van mening dat het niet de taak van de gemeente is om het probleem van de hoge energie- en gasrekeningen op te lossen. "Wij zijn aan het opknappen wat de Rijksoverheid zou moeten doen." Van Zutphen maakt zich vooral zorgen over de ontstane situatie. "Er spelen op dit moment massaal, voor duizenden mensen binnen en buiten Heerlen, drama's af over de energierekening die volstrekt uit de klauwen loopt, terwijl aan de andere kant de energiebedrijven miljarden winst maken."

Paal en perk stellen

De Heerlense wethouder vindt dat de overheid paal en perk moet stellen aan energiebedrijven. "Ze kunnen bijvoorbeeld een maximum stellen aan energiebedrijven. Andere Europese landen, zoals Spanje en zelfs Engeland doen dat wel, maar hier niet. Ze zeggen dat het de markt is die je vrij moet laten. Dat kan dus echt niet meer."

Snel maatregelen

Ook moeten er volgens hem snel maatregelen komen rond de BTW, belasting en compensatieregeling. "Dat we als gemeente geld krijgen zodat we de doelgroep kunnen uitbreiden, zodat we mensen kunnen helpen die rond de 120 tot 130 procent van het minimum zitten."

Ruimere middelen

Verder denkt Van Zutphen dat de Rijksoverheid ruimere middelen kan verstrekken voor compensatieregelingen. "Ook kan ze op korte termijn iets doen aan het minimumloon." De maatregelen gaan nu op 1 januari 2023 in. "Tot die tijd moeten wij als gemeente met de hele beperkte middelen die we hebben, toch iets betekenen voor de mensen."

Hoogste energierekening

Heerlen kijkt ook al naar de lange termijn. "Het is zaak dat er iets aan de huizen gebeurt. Mensen met de laagste inkomens wonen in tochtige, niet-geïsoleerde woningen. De laagste inkomens hebben de hoogste energierekening", vertelt de wethouder. "We zijn druk aan de slag met verhuurders en woningcorporaties om daar snel iets aan te doen. Dat is een kwestie van de langere termijn. Daar hebben mensen nu niets aan als ze dreigen van het gas afgesloten te worden."
De gemeente Heerlen wacht Prinsjesdag nog af. "Ik ben benieuwd wat dan uit de koker komt. Wij willen onze burgers niet in de steek laten, maar onze mogelijkheden zijn beperkt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!