Film over de wolf met Limburgse inbreng

Stockfoto. © iStock
Jarenlang is er aan gewerkt. En maandag is de première van de film Wolf. Mede gesubsidieerd door de provincie Limburg en met hulp van wolvendeskundige Wim Tegels uit Vlodrop die advies gaf over tal van filmlocaties in Europa.
De wolf is bezig aan een gestage opmars in ons land. Ook in Limburg zijn er al tientallen sporen van dit roofdier aangetroffen, maar het dier heeft zich er nog niet definitief gevestigd. Daarvoor moet hij eerst een half jaar in hetzelfde natuurgebied zijn waargenomen.

Sporen

Wolvendeskundige Tegels gaf de filmmakers adviezen waar en hoe te filmen. "Het moeilijke bij het lezen van sporen is dat je dan naar gisteren of een uur geleden kijkt. Terug in de tijd dus. De kunst is om patronen te ontdekken wat ze morgen gaan doen. Wat dat kun je filmen. Het verleden niet."

Eindresultaat

De deskundige is tevreden over het eindresultaat. De verwachting was dat 90 procent van de beelden in dierentuinen gefilmd zou worden omdat de wolf zo schuw is en maar 10 procent in de vrije natuur. "Maar het is juist het omgekeerde geworden. En dus ben ik heel tevreden met dit eindresultaat."
De documentaire Wolf gaat maandag in Ede in première en is vanaf donderdag in de bioscoop te zien.