Een minibieb, maar dan met eten voor armere medemens

De proviandkast bij de Josephparochie in Heerlerbaan © Guus Benders (L1)
De minibieb om boeken een tweede leven te geven is inmiddels een vertrouwd beeld op veel plekken. Nu komen er nieuwe kastjes in het straatbeeld: proviandkasten om etenswaren te delen.
Bij de Josephparochie in Heerlerbaan wordt zondagmiddag na de mis een kastje ingezegend dat tegen de kerk geplaatst is. Het kastje is gevuld met conserven, pasta en blikje knakworsten. Het is de bedoeling dat mensen die het kunnen missen zorgen dat er producten in het kastje komen. En wie ze nodig heeft kan er, zonder te vragen, producten uit pakken.

Meerdere plekken

Ondanks dat er initiatieven zijn zoals de voedselbank, zien ze hier in Heerlen-Zuid dat de buurtkast een behoefte voorziet. De nieuwe kast bij de Josephkerk is niet de eerste plek. Een stukje verderop bij de Andreasparochie staat al sinds april al zo’n zelfde kastje en dat wordt volop gebruikt.

Voedselverspilling voorkomen

“Het is ook geen kwestie van concurrentie, het versterkt elkaar”, meent pastoor-deken Hans Bouman. “Hoe meer goed er gedaan wordt, hoe beter.” Volgens bestuurder Karin van Doormaal is ook niet alleen bedoeld voor arme mensen, maar ook om verspilling tegen te gaan. “Als je zelf iets over hebt wat je niet gebruikt, kun je iemand anders er misschien juist heel erg blij mee maken.”

Misbruik

Toezicht op misbruik van de gedoneerde goederen komt er niet. Bouman: “We leven in een maatschappij van controle en wantrouwen. Wij willen als kerk ook staan voor vertrouwen in het goede. Ga er niet bij voorbaat vanuit dat het fout gaat.” Wel heeft de kerk in overleg met omwonenden wel gevraagd om een beetje een oogje in het zeil te houden.

Aanvoer

Daarnaast heeft ze zelf het goede voorbeeld gegeven door de nieuwe kast alvast te vullen met nuttige producten. Het is aan anderen om dit goede voorbeeld te volgen.