NS en FNV bereiken akkoord over cao: stakingen opgeschort

Een trein van de NS © iStock
FNV Spoor en de NS hebben zondagochtend een akkoord bereikt over een nieuwe cao.
De vakbond gaat de nieuwe cao voorleggen aan hun leden en tot die tijd worden verdere acties opgeschort. Komende dinsdag stond er ook een actie in Limburg op het programma. Die dag zouden er geen NS-treinen rijden in onze provincie. Die actie gaat ook niet door.

Loonsverhoging

De NS was sinds zaterdagochtend weer in gesprek met de vakbonden om tot een nieuwe cao te komen. Zondagochtend konden beide partijen melden dat ze tot een akkoord waren gekomen. In het nieuwe cao-akkoord is onder meer een loonsverhoging opgenomen voor het personeel. Met terugwerkende kracht krijgt het NS-personeel vanaf 1 juli 2022 vijf procent loonsverhoging. Vanaf 1 januari 2023 komt hier nog 3,45 procent bij. Daarnaast krijgen werknemers in december 2022 en juli 2023 een eenmalig uitkering van 1000 euro en wordt er gewerkt aan inflatie reparatie en verbeteringen van het pensioen.

Digitaal

FNV Spoor zegt in een videobericht op Twitter dat ze hun leden digitaal zullen bijpraten over het akkoord. Uiteindelijk mogen de leden dan ook digitaal hun stem uitbrengen over de nieuwe cao.

Meerdere stakingen

De afgelopen weken waren er meerdere stakingen van het NS-personeel voor een beter cao. Dit betrof vaak regionale stakingen waarvan de impact soms zo groot was dat de NS besloot om in het hele land geen treinen te laten rijden omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Op dinsdag 30 augustus, woensdag 31 augustus en vrijdag 9 september reden er daardoor geen NS-treinen in Limburg.