Monique mocht een glimp opvangen van Koning Charles

Het was flink druk in London voor de komst van de nieuwe koning. © Monique Oude Reimer
Na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth is haar zoon tot koning uitgeroepen. Monique Oude Reimer uit Venlo mocht al een glimp opvangen van de nieuwe Koning Charles III.
Samen met haar drie zussen had ze een weekendje naar London geboekt. Vrijdag ging de nieuwe koning voor het eerst naar het beroemde Buckingham Palace. Monique was daar op dat moment ook.

Paleis

"We wisten het niet. Op een gegeven moment waren er heel veel helikopters in de lucht. Ook gingen er boven op het paleis scherpschutters toen. Ook mochten er geen bloemen meer gelegd worden. Toen dachten we: er gaat iets gebeuren." Een paar minuten later arriveerde Charles bij het paleis. "Het was ontzettend druk, maar we stonden ver vooraan. Ik heb net geen handje kunnen geven." Volgens Monique hing er een serene sfeer. "Maar mensen waren niet heel verdrietig. Toen de koning arriveerde, was er een vrolijke sfeer. Zo werd het ook het volkslied gezongen."
Koning Charles bij Buckingham Palace © Monique Oude Reimer
Toen donderdagavond het nieuws kwam dat de Queen was overleden, sloeg de sfeer in de Engelse hoofdstad om. "Op eens veranderden de billboards naar foto's van de koningen. Ook in de etalages werden posters opgehangen. Dat ging allemaal heel snel", legt Oude Reimer uit.

Respect en blijdschap

In het land is het overlijden van de koningen het gesprek van de dag. "In de winkels en op straat gaat het er over. Ik sprak net een mevrouw die zei dat ze morgen een vrije dag heeft. Ze gaat dan heel vroeg naar Buckingham Palace om een bloemetje te brengen." Zaterdag werd Charles officieel benoemd tot koning. "Mensen in hotels gingen op de televisie ernaar kijken. Er is veel respect voor de koningin, maar ook een stukje blijdschap voor de nieuwe koning."