George Deswijzen uit Banholt sprak de Queen tien minuten

George Deswijzen met koningin Elizabeth. © L1
George Deswijzen (42) uit Banholt zat twintig jaar geleden nietsvermoedend te studeren in een bibliotheek in Londen. Plots werd hem gevraagd of hij een praatje wilde maken met koningin Elizabeth die even later langs zou komen voor een werkbezoek. Het werd een ontmoeting om nooit te vergeten.
"Tuurlijk wilde ik dat wel maar ik had een joggingbroek aan. Dus ik ben vliegensvlug met de metro door Londen naar huis gegaan, heb me omgekleed en als een gek weer terug. En toen kwamen ze binnen."

Tien minuten

Eigenlijk kwam de koningin voor een gesprek met de architect die de bibliotheek had opgeknapt, maar de Queen bleef hangen bij George. "Het was echt ongelooflijk, tien minuten heeft ze met me gesproken. Die architect kreeg nog een minuutje", lacht Deswijzen nu als hij er aan terugdenkt. "Ze toonde echt belangstelling, waar ik vandaan kwam. Toen ik vertelde dat ik uit de oostelijke mijnstreek kwam en dat mijn vader mijnwerker is geweest, zei ze: 'Een mijnwerker, dan heeft u vader vast hard gewerkt."

Vlag halfstok

Deswijzen organiseert toevallig dit weekend een gravelfiets-evenement in Banholt en de hoofdsponsor is Brits. "We kregen vanochtend een mailtje met het verzoek om het evenement enigszins ingehouden te organiseren. We hebben nu een Britse vlag halfstok hangen op het terrein. Deze koningin betekent heel veel voor drie generaties Britten. Het is een van de weinige instituten die de Britten verenigt. Ook als je niet per se voor de monarchie bent, het ging om de persoon Elizabeth. Die was zeer geliefd."

Kroning

Het liefst zou Deswijzen direct afreizen naar Londen, maar dat zit er even niet in. "Nee de agenda zit bomvol. Maar, we gaan wel naar de kroning van Charles. Ik vermoed ergens begin volgend jaar. Daar zijn we bij, want dat wordt ook een groot feest. Ook al is hij minder populaire dan zijn moeder."