Oud-lid studentenvereniging Tragos: 'Onverantwoord gedrag'

Het oud-lid van de Maastrichtse studentenvereniging wil niet herkenbaar in beeld. © L1 (Gerard Pansier)
De misstanden bij studentenvereniging Tragos van vorige week zijn geen uitzondering. Dat zegt een oud-lid van de Maastrichtse vereniging die anoniem zijn verhaal doet.
Tragos raakte eerder deze week in opspraak, na een klacht van een ouder over de ontgroening. Studenten zouden vorige week tijdens hun ontgroening met urine en braaksel zijn vernederd.

'Vaker incidenten'

Het oud-lid dat tegen L1 zijn verhaal doet, is inmiddels 30 jaar. Hij was van 2009 tot 2015 lid van Tragos. Verbaasd was hij niet toen afgelopen week het nieuws over de Maastrichtse vereniging naar buiten kwam. "Ik dacht vooral: 'Hebben ze niet geleerd van eerdere keren?' Er zijn al vaker incidenten geweest, waardoor de vereniging al onder een vergrootglas lag."

Over de grens

Ontgroeningen gaan volgens het oud-lid al langer een grens over. "Elk jaar moet de ontgroening nog beter en spectaculairder zijn. In onze tijd werden mensen dronken gevoerd, in een busje gegooid en ergens in Frankrijk gedropt zonder telefoon, geld of wat dan ook. Ik vind het onverantwoord gedrag om iemand ladderzat in een bos in een vreemd land achter te laten."

Groepsdruk

Veel zaken gebeuren achter de muren van een studentenvereniging en op plekken waar geen controle is, zegt het oud-lid van Tragos. En daarbij speelt groepsdruk ook een grote rol. "Leden willen erbij horen. Sommigen zijn best bereid om daar ver voor te gaan."

Tradities

Een deel van de gebeurtenissen bij de Maastrichtse studentenvereniging komt volgens het oud-lid voort uit tradities. "Tragos is ooit opgericht als mannenvereniging. Later zijn de vrouwen erbij gekomen. Er worden nog steeds aparte avonden voor mannen en vrouwen georganiseerd. Daarbij worden ook opmerkingen over vrouwen gemaakt. Ik heb daar destijds zelf ook aan meegedaan in 'the heat of the moment', maar tegenwoordig kan dat echt niet meer."
Hij vindt het dan ook goed dat er nu een discussie op gang komt. "Bij alle verenigingen gebeurt elk jaar wel iets wat beter niet uit kan lekken. Dat sommige studentenverenigingen dat in de doofpot willen stoppen, zegt veel over de cultuur van die verenigingen. Tragos moet nú maatregelen nemen. Zo kan het niet doorgaan."

Leden geschorst

Studentenvereniging Tragos zei eerder deze week 'zich kapot geschrokken' te zijn en heeft acht leden voor onbepaalde tijd geschorst. Inmiddels heeft de Universiteit Maastricht laten weten dat de beschikbare bestuursbeurzen en de UM-subsidie (voorlopig) worden ingetrokken.