Leegloop GroenLinks Maastricht: ook Krabbendam weg

Gert-Jan Krabbendam in zijn tijd als wethouder © Istock/Gemeente Maastricht
GroenLinksers Gert-Jan Krabbendam en Saskia Hermens stappen op uit de Maastrichtse gemeenteraad.
Hun zetels worden ingenomen door Mark Mülders en Coen van der Gugten. Eerder kondigde ook al fractievoorzitter Menno Janssens zijn vertrek aan uit de vierkoppige fractie.

Oppositie

Krabbendam geeft zijn zetel op, nadat GroenLinks bij de coalitievorming na de verkiezingen buiten de boot viel. De partij was bij de verkiezingen nog de tweede partij, maar kwam uiteindelijk in de oppositiebankjes van de versnipperde Maastrichtse gemeenteraad. Dat afscheid als wethouder in juli ziet Krabbendam nu ook afscheid van de Maastrichtse politiek.

Hoogtepunt

"Ik heb met andere woorden mijn hoogtepunt in de Maastrichtse politiek bereikt. In plaats van (ver) na mijn hoogtepunt te stoppen, is het daarom nu juist tijd voor mij om het uitzicht te benutten, mijn horizon te verleggen naar de volgende top en het pad op te gaan dat daar naartoe leidt", aldus Krabbendam. Sinds 2005 was hij politiek actief: eerst als gemeenteraadslid, tussen 2011 en 2014 als Statenlid en sinds 2017 als wethouder.

Afval

Saskia Hermens verlaat de Maastrichtse raad omdat zij bij de gemeente Valkenburg een baan krijgt op het gebied van afval en circulaire economie. Net als Krabbendam was zij een kleine 20 jaar actief voor GroenLinks in Maastricht.

Drie van de vier

Opvolgers Mülders en Van der Gugten worden tijdens de raadsvergadering van 27 september beëdigd. Omdat ook Anne Lucas dan als opvolger van Menno Jassens wordt geïnstalleerd, worden dan drie van de vier GroenLinks raadsleden vervangen.