Reusch Schimmert duurzaamst verbouwd monument van Nederland

De watertoren in Schimmert. © Google Streetview
Watertoren De Reusch in Schimmert is uitgeroepen tot het best verduurzaamde monument van Nederland.
Eigenaar Nico Eurelings ontving de symbolische ‘groene sleutel’ donderdag in Ede tijdens de aftrap van de Open Monumentendagen.

Eten en drinken van lokale producten

"Dit is de kroon op het werk. Heel mooi om zo'n prijs als waardering te krijgen", vertelt Eurelings. Hij kocht de watertoren in 2015 met het idee om er eten en drinken te maken met alleen maar streekproducten. "We hebben lokale producten heel hoog in het vaandel staan, in combinatie met niet te ver reizen. Dat kon de jury heel erg waarderen."

Inspireren

Met de prijs wil de organisatie andere eigenaars van monumenten inspireren om ook te verduurzamen. Eurelings: "In de monumentenwereld is duurzaamheid al jarenlang een issue. Vanwege regels mag je natuurlijk niet alles aanpassen aan een monument. Ik denk dat wij laten zien hoe het wel kan. Bijvoorbeeld door het gebruik van warmtepompen en zonnepanelen, maar ook het hergebruiken van railingen van het uitzichtpunt als fietsenstalling."

Concurrentie

De Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland. Uit de 36 aanmeldingen zijn drie finalisten gekozen. De winnaar is gekozen door een online-publieksjury en een vakjury van experts uit de monumentenwereld die de drie kanshebbers heeft beoordeeld. Na de watertoren in Schimmert zijn het Oldschool Hotel in Winterswijk en het Elevatorhuis in Rotterdam als tweede en derde geëindigd.