Prins Marcel wil anderen helpen met depressie-ervaring

Marcel Klompen (51) uit Panningen. © L1 (Ruud van Broekhoven)
"Lach, laef en geneet, det makt ut laeve gaaf Kepèl, drej maol alaaf!" Dat is de slogan van Prins Marcel I uit Panningen. Maar dit carnavalsthema heeft wel een dubbele lading. Wat Prins Marcel, in het dagelijks leven bekend als Marcel Klompen, kwam als prins in 2017 net uit een depressie.
Het is 2015 als Marcel merkt dat hij steeds somberder wordt: "Ik was niet meer die Marcel die ik was en zat de hele dag thuis."

Doelloos

De nu 51-jarige inwoner van Panningen had met een faillissement te maken, kon het overlijden van zijn vader moeilijk verwerken en liep doelloos door het centrum: "Ik heb vaker gedacht, moet ik hier nog wel zijn?" Toen hij het leven niet meer zag zitten, nam hij contact op met zijn huisarts die hem direct doorverwees naar een psycholoog.

Carnavalsprins

Uiteindelijk is dat zijn redding geweest. Twee jaar later kwam één van zijn grootste dromen uit: carnavalsprins worden in zijn eigen dorp. "Dan ga je ook steeds meer inzien wat voor gedachtes je hebt gehad. En als je dan je gezin ziet, dan is dat een geweldig gevoel", blikt hij terug.
Jaren na zijn therapie gaat het weer goed met Marcel. Hij heeft inmiddels een goedlopend eigen bedrijf en ziet het leven weer zitten. Toch doet hij zijn verhaal; voor dit probleem moet volgens hem aandacht blijven. "Er zijn teveel mensen die het leven somber inzien en kampen met depressies. Zij moeten erover praten. Dat hoeft niet direct in de naaste omgeving, maar het mag ook een vreemde zijn. Maar je moet zeker iemand zoeken waarbij je het kwijt kunt."
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.