Onderzoek naar zorg aan Donny M., verdachte bij dood Gino

Bloemen en knuffels voor het huis van Gino in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Toezicht Sociaal Domein gaat onderzoeken in hoeverre er passende zorg en begeleiding is verleend aan Donny M. De 22-jarige M. wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering en dood van de 9-jarige Gino, in juni van dit jaar.
Ook wordt gekeken naar hoe de betrokken partijen hebben samengewerkt, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag. Eerder werd bekend dat de verdachte een zedenverleden heeft.

Samenwerking

Toezicht Sociaal Domein is een samenwerking van vier Rijksinspecties, namelijk de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bij het onderzoek naar Donny M. wordt bovendien de lokale toezichthouder van de gemeente Sittard-Geleen betrokken.

Samenhangend beeld

Er zijn verschillende organisaties en professionals uit het straf-zorg-sociaal domein betrokken geweest bij de verdachte vóór juni van dit jaar. Met dit onderzoek willen de toezichthouders een samenhangend beeld krijgen van de begeleiding, zorg en ondersteuning die de verdachte kreeg.
Het onderzoeksrapport moet in het voorjaar van 2023 klaar zijn.

Bekentenis

Eerder werd duidelijk dat Donny M. bij een politieverhoor bekend heeft betrokken te zijn geweest bij de ontvoering en dood van de 9-jarige Gino. Het jongetje verdween op woensdag 1 juni. Zijn lichaam werd drie dagen later gevonden in Geleen.