Toename incidenten gel blaster: 'Gevaarlijke situaties'

Een gel blaster © Politie Heerlen
De politie ziet een toename van het aantal incidenten met een gel blaster in Limburg, met name in de grotere steden. "Het leidt tot spannende en mogelijk gevaarlijke situaties."
Dat zegt een woordvoerder van de politie desgevraagd. Landelijk was die stijging al te zien. Limburg blijkt in de pas te lopen. Exacte cijfers kan de politie niet geven, omdat meldingen over een mogelijk wapen niet onderverdeeld worden in soort aangetroffen wapen.

Jongen opgepakt

In Heerlen werd dinsdag nog een 14-jarige jongen opgepakt vanwege een incident met zo'n zogeheten gel blaster. Dat is een nepwapen dat in hoog tempo gelballen afschiet. De jongeman wordt later nog verhoord.

Populaire trend

Het blijkt niet het enige incident te zijn. "We kregen onlangs bijvoorbeeld een melding over jongeren die met gel blasters op mensen schoten op het station in Heerlen. Ze delen dan de beelden op TikTok", vertelt de politiewoordvoerder. Deze trend is nu populair onder de jeugd. "De rode draad is dat de schrikreactie wordt gefilmd", vertelde een woordvoerder van de korpsleiding eerder.

Melding serieus

Volgens de woordvoerder van de Limburgse politie zorgt het voor overlast. Agenten nemen bovendien een melding over een mogelijk vuurwapen serieus. "We gaan met getrokken vuurwapen op de melding af, omdat we niet weten of het wapen echt of nep is."
Wie in het openbaar een gel blaster gebruikt, riskeert een geldboete en raakt bovendien z'n nepwapen kwijt.

Brandende plek

Iemand die geraakt wordt door zo'n gelballetje kan een brandende, pijnlijke plek krijgen. Voor zover de politie weet, is er in Limburg nog niemand gewond geraakt door een gel blaster. "Maar misschien heeft het wel plaatsgevonden, maar is het niet bij ons gemeld", voegt de woordvoerder daaraan toe.

Nadelige gevolgen

De politie hoopt met een stukje voorlichting dat jongeren zich realiseren dat het op straat lopen met een gel blaster 'niet handig' is. "Jongeren die het gebruiken zien vaak de nadelige gevolgen niet. Hopelijk heeft het optreden van de politie ook een afschrikkende werking."
Nepwapens zijn op de openbare weg verboden. Het kan leiden tot een strafblad, waarschuwde de politie Heerlen eerder al.