Staking streekvervoer: geen treinen en minder bussen Arriva

Een leeg busstation in Meijel tijdens de staking bij Arriva © Edward-Media
De treinen van Arriva in Limburg rijden donderdag niet vanwege een staking in het streekvervoer.
De vervoerder meldt dat bussen 'grotendeels wel' rijden, maar adviseert reizigers voordat ze op pad gaan de reisplanner te checken.

Bussen

In hoeverre de bussen daadwerkelijk uitrijden is nog de vraag: volgens een correspondent rijden er bijvoorbeeld amper bussen op het busstation in Meijel. In Heerlen rijden de meeste bussen wel. De meeste reizigers daar zeggen ook rekening te hebben gehouden met de staking. Volgens Arriva rijden de bussen in het zuiden van de provincie nog best redelijk, maar is het in het noorden lastiger om een bus te pakken.
Op de Limburgse wegen is het donderdagochtend mede door het stilstaan van de treinen druk. Zo staan er kilometerslange files op de A2 bij Weert, Born, Maastricht Aachen Airport en op de A79. Blijf hier op de hoogte van de actuele stand van zaken op de Limburgse wegen.
Ook in Gelderland en Noord-Brabant staken de regionale vervoerders donderdag.

Estafette

De staking in het streekvervoer hoort bij de tweede reeks estafettestakingen voor een betere cao. De acties die ook andere regio's aandoen, zijn afgekondigd door vakbond FNV. Die wil dat de vervoerders met een beter cao-bod komen waarin de werkdruk voor het personeel wordt aangepakt en de loonsverhoging enigszins opweegt tegen de inflatie. De vakbond vindt ook dat het openbaar vervoer op het platteland te veel wordt uitgekleed. Om dezelfde redenen waren er voor de zomer ook al stakingen.

Loonsverhoging

Niet alleen het personeel van het streekvervoer is ontevreden over het cao-bod van de werkgevers. Ook bij de landelijke NS wordt er gestaakt voor betere arbeidsomstandigheden en een loonsverhoging die enigszins opweegt tegen de inflatie. Vanwege dat arbeidsconflict ligt het NS-treinverkeer in heel Nederland vrijdag plat.
Komende week wordt er opnieuw gestaakt bij het streekvervoer. Op 13 september legt de NS het werk opnieuw neer, de 16e gebeurt dat bij Arriva.