Limburgse zorgbestuurder: 'Investeer in zorgprofessionals'

Stella Salden kraakt de plannen van de zorgminister © L1
De in Oirsbeek opgegroeide Stella Salden, voorzitter van beroepsorganisatie in de zorg NU'91, kraakt de uitgelekte zorgplannen van minister Ernst Kuipers. "We moeten investeren in mensen in de zorg. Je kan mensen niet vervangen door robots."
In de plannen schrijft Kuipers onder meer dat het aantal mensen dat in de zorg werkt niet 1 op de 4, maar (zoals nu) 1 op de 6 kan blijven. De minister wil juist inzetten op verdere digitalisering.

Niet opgelost

Salden kan zich niet vinden in de ideeën van Kuipers. "Inzetten op technologiën zal zeker wat helpen, maar de grote personeelstekorten worden zeker niet opgelost", zegt ze. "Er is een goot tekort, er is veel verzuim. Zorgprofessionals komen in een ijzeren wurggreep, waardoor de uitval alleen maar groter wordt. Dus de uitval van mensen wordt alleen maar groter. Bovendien kiezen veel jongeren in de zorg voor een leven als zzp'er. Ook hebben veel verzorgenden geldzorgen, waardoor ze psychische en fysieke problemen krijgen, en uitvallen."

Hogere salarissen

Salden zou wensen dat Kuipers investeert in de zorgmensen, bijvoorbeeld door marktconforme salarissen te geven. "Ook de werkdruk moet naar beneden, zodat mensen plezier hebben in hun werk en tot hun pensioen in de sector actief blijven. We moeten investeren in mensen in de zorg. Je kan mensen niet vervangen door robots."