L1mburg Centraal: klachten over ontgroening Tragos

De sociëteit van Tragos in Maastricht © Tragos (Youtube)
Patiënten steeds vaker bij huisarts met klachten door langdurige geldstress, klachten over ontgroening Tragos Maastricht en meer Limburgs nieuws.
Bekijk hier de hele uitzending.

Klachten over ontgroening Tragos Maastricht

Studentenvereniging Tragos in Maastricht is in opspraak geraakt na klachten van ouders over de ontgroening. Studenten zouden met urine en braaksel zijn vernederd. Acht leden zijn na de uit de hand gelopen ontgroening geschorst. Inmiddels heeft de Universiteit Maastricht laten weten dat de beschikbare bestuursbeurzen en de UM-subsidie (voorlopig) worden ingetrokken.

Patiënt steeds vaker bij huisarts met geldstress

Huisartsen maken zich zorgen omdat ze steeds vaker patiënten in de spreekkamer krijgen met gezondheidsklachten die het gevolg zijn van langdurige geldstress. Zeker nu de inflatie historisch hoog is en alles steeds duurder wordt neemt de armoede toe, met alle gevolgen van dien. Langdurige geldstress kan leiden tot slapeloosheid, diabetes, hartfalen en zelfs kanker. Te gast in de uitzending is Gera Nagelhout. Zij doet als hoogleraar onderzoek naar de gezondheid van mensen uit een lage sociale klasse.

Veel animo om Limburgs te leren

Er is steeds meer behoefte om de Limburgse taal te leren; voor nieuwkomers, maar ook voor mensen die al jaren in Limburg wonen en het dialect wel verstaan, maar zelf niet spreken. Esther van Loo geeft al drie jaar de cursus Kal Plat, in het Heerlense dialect. De vraag is zo groot dat ze die cursus wil uitbreiden voor alle Limburgse dialecten.

Luc Steins geeft handbalclinic

Voor de eerste keer maakt tophandballer Luc Steins zich op voor het WK, dat begin volgend jaar wordt gehouden in Polen en Zweden. Hij is de vedette van Oranje en van zijn club Paris-Saint-Germain. Toch maakt hij tijd vrij om zijn enthousiasme en techniek over te brengen op talentvolle jongeren. Sommigen waren helemaal vanuit Groningen naar Voerendaal gekomen om een lesje te krijgen van Luc.

Jong koppel knapt wegkruis op

Het is al een hele klus om een oude boerderij ,waar het koppel graag in wil gaan wonen, op te knappen. Maar toch besloten Sil Schlösser en Tiara van Casand, allebei 22 jaar jong, ook het wegkruis bij de boerderij in Bingelrade - hun nieuwe woning - onder handen te nemen. Het kruis is af en pronkt in volle glorie voor hun nieuwe huis, dat overigens nog lang niet af is...