Jongen (14) opgepakt voor incident met gel blaster

Een gel blaster © Politie Heerlen
Een 14-jarige jongen is dinsdag in Heerlen opgepakt vanwege een incident met een zogeheten gel blaster.
Dat is een nepwapen dat in hoog tempo gelballen afschiet.

Brandende plek

Als iemand geraakt wordt door zo'n waterballetjes dan kan dat een brandende, pijnlijke plek veroorzaken. De politie van Heerlen waarschuwt via Instagram dat de nepwapens op de openbare weg niet zijn toegestaan. "Het kan zelfs leiden tot een strafblad."
Het is niet bekend waar in Heerlen de tiener precies werd aangehouden en wat er precies is gebeurd. Zijn gel blaster is in beslag genomen. De jongen is dinsdag naar huis gestuurd, maar wordt later wel nog verhoord.

Stijging incidenten

Onlangs werd duidelijk dat de politie landelijk een stijging van het aantal incidenten met gel blasters ziet. Exacte cijfers zijn er niet, maar agenten moesten vorige maand in onder meer Rotterdam, Utrecht en Breda al uitrukken nadat er meldingen binnenkwamen over 'schietpartijen'. Achteraf bleek het te gaan om gel blasters. "Het levert gevaarlijke situaties op", zegt een woordvoerder van de korpsleiding.

Trend op TikTok

De populariteit van de gel blaster lijkt te maken te hebben met een trend op TikTok, legde een woordvoerder van de korpsleiding eerder uit. Gebruikers van de gel blasters filmen bijvoorbeeld hoe ze voorbijgangers beschieten, de beelden eindigen dan op het sociale mediaplatform. "De rode draad is dat de schrikreactie wordt gefilmd."
"We snappen dat de challenge leuk lijkt", zegt de korpsleiding. "Maar schiet niet op mensen."