Jezus krijgt een nieuw likje verf in Bingelrade

Het stel Sil Schlösser en Tiara van Casand dat het wegkruis opknapte © L1 (Pascal Courbois)
Dankzij het jonge koppel Sil Schlösser en Tiara van Casand (beiden 22) heeft Jezus, op een wegkruis tegenover hun aanstaande boerderij in Bingelrade, een nieuw likje verf gekregen. Het lijkt erop dat de nieuwe goudkleur ook de oorspronkelijke kleur van het heiligenbeeld was.
Het jonge stel heeft genoeg te doen met het opknappen van boerderij uit 1880, die nog van de grootouders van Sil is geweest. Toch wisten ze ook nog tijd vrij te maken voor het opknappen van het wegkruis bij hun woning. Dat was hard nodig.

Goud

Ze staken begin augustus twee dagen in het opknappen van het wegkruis dat al sinds 1920 op de hoek bij hun nieuwe onderkomen aan Viel in Bingelrade staat. Dat betekende flink schuren. Toen kwam als verrassing onder de zwart geverfde Jezus een goudkleur tevoorschijn.
"Dat is eigenlijk zoals wij het ons van tevoren hadden bedacht. Iets met goud dat stond ons wel aan. Dus is het goud met zwart geworden. Ikzelf heb het fijne werk gedaan en Sil het 'grovere' werk. De zwarte delen zeg maar."

Belangstelling

De belangstelling voor het werkje verraste hen positief. "Er kwamen veel wandelaars en fietsers kijken. Misschien dachten ze wel dat we het aan het vernielen waren: wat doen die jongeren met dat kruis", lacht Tiara.

Niet gelovig

Beiden vinden het behoud van het historisch en religieus erfgoed belangrijk. Ze hebben het kruis niet opgeknapt omdat ze zo gelovig zijn. "Het in stand houden van de cultuur is belangrijk", vindt Sil. Dat geldt voor hem nog meer dan voor Tiara. De nieuwe woning dateert van 1880 en was van zijn grootouders. Ze zijn nog zeker tot eind volgend jaar aan het werk in het pand. Dat ligt naast de woning van Sils moeder.

Voorbeeld volgen

"Het werk aan het wegkruis was voor ons ontspannend", vindt Sil. "We hebben de restauratie ook gemeld bij de Stichting Kruisen en Kapellen. Die vonden het mooi opgeknapt en hopen dat meer mensen het voorbeeld van het jonge stel zullen volgen."

Bijzonder kruis

Het kruis is schijnbaar bijzonder: het hoofd staat anders dan normaal, en de voeten staan naast elkaar. "Maar wat dat betekent, weten we niet." Voor beiden is het wonen op deze plek een droom, zegt Tiara. "We houden van de natuur. En hadden niet gedacht dat we op onze leeftijd al een huis op zo'n mooie plek zouden kunnen vinden."
Maar voordat ze in de boerderij kunnen gaan wonen moet er wel meer gebeuren dan de twee dagen die ze nodig hebben gehad om Jezus beeld op te knappen.