Gulpener redt wat er te redden valt na noodweer

Ongeveer 95 procent van alle hop is omgevallen door het noodweer © Facebook Gulpener Bierbrouwerij
Bierbrouwerij Gulpener heeft woensdagochtend boeren, brouwers en bierliefhebbers opgeroepen om te komen helpen om hop te oogsten.
Door het noodweer van dinsdagnacht zijn veel hopvelden vrijwel volledig platgewaaid. "Er wordt inmiddels met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk hop te redden", laat Gulpener weten in een verklaring. Volgens de brouwerij is ongeveer 95 procent van de oogst omgewaaid. Alles moet dan ook binnen twee dagen worden geoogst om bederf te voorkomen.

'Over de helft'

Directeur Jan-Paul Rutten laat aan L1 weten dat er met ongeveer 30 tot 40 mensen hard wordt gewerkt. "Het gaat al de goede kant op. We zijn net over de helft. We gaan morgen ook nog aan de slag. Hoeveel en of er schade is, weet je pas nadat alles is geoogst."

Reijmerstok

De hopvelden die in Reijmerstok staan zijn goed voor ongeveer 60 tot 70 procent van alle hop die Gulpener nodig heeft. "Dit zijn de grootste hopvelden in Nederland. Je moet het zien als het zout van eten: je hebt relatief weinig nodig, qua kilo's, maar je voegt het wel altijd toe."

Duurzaam

Gulpener staat erom bekend dat het vooral lokale producten gebruikt. Ook organiseert de brouwerij elk jaar de 'hopoogst-feesten', waarbij bezoekers kunnen helpen plukken terwijl rondom de hopvelden meerdere activiteiten worden georganiseerd. "De hoppluk met de Gulpener Vrunden gaat komende zondag wel door, wellicht met een aangepast programma", laat de brouwerij tot slot weten.