'Effect armoede op gezondheid is desastreus'

Energie- en voedselprijzen stijgen explosief, met soms dramatische gevolgen © Istock
Huisartsen maken zich zorgen, omdat ze steeds vaker patiënten in de spreekkamer krijgen met gezondheidsklachten die het gevolg zijn van langdurige geldstress. Zeker nu de inflatie historisch hoog is en alles steeds duurder wordt, neemt de armoede toe. Met alle gevolgen van dien.
Langdurige geldstress kan leiden tot slapeloosheid, diabetes, hartfalen en zelfs kanker.

Eerder dood

Gera Nagelhout doet als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht onderzoek naar de gezondheid van mensen uit een lage sociale klasse. In L1mburg Centraal vertelde Nagelhout dat zij, net als de huisartsen, zeer bezorgd is over de huidige situatie: "Uit onderzoek blijkt dat mensen uit een lagere sociale klasse vijftien jaar langer in slechtere gezondheid leven en gemiddeld zes jaar eerder dood gaan. Mensen met geldzorgen ervaren enorme stress. Daardoor krijgen ze mentale en psychische klachten. Denk dan aan slapeloosheid, diabetes, hartfalen en zelfs kanker."
De inflatie is op dit moment historisch hoog, in augustus maar liefst 12 procent. De groep mensen met geldzorgen wordt dus alleen maar groter.

Overheid schiet te kort

De hoogleraar vindt dat de overheid al tijden tekort schiet en dringend maatregelen moet nemen. Zeker ook omdat mensen die opgroeien in armoede zelf vaak ook arm blijven. "Gemeenten proberen mensen wel te steunen, maar de landelijke overheid moet echt meer doen. Sociale regelingen zijn niet toegankelijk genoeg. Maar ook de omgeving moet anders worden ingericht. Denk dan aan veilige wijken en meer groen in de omgeving. Zodat je mensen prikkelt om naar buiten te gaan. Iemand met te veel stress kan op eigen wilskracht de situatie niet veranderen."

Steun rijkelijk laat

Vanwege de inflatie is het kabinet bezig met een steunpakket voor lage en midden inkomens. Per 1 januari wil de regering daar 15 miljard euro voor vrijmaken. Gera Nagelhout: "De verwarming moet vóór januari al aan, dus die steun komt rijkelijk laat. In coronatijd zagen we ook dat wetten er snel doorheen gedrukt werden. Waarom kan dat in deze crisis niet?"