Universiteit Maastricht legt forse sancties op aan Tragos

Het logo van Tragos tijdens de INKOM in de straten van Maastricht. © ANP
De Universiteit Maastricht (UM) heeft forse sancties opgelegd aan studentenvereniging Tragos in Maastricht. Dat naar aanleiding van een volledig uit de hand gelopen ontgroening afgelopen weekend.
Daarbij werden enkele aspirant-leden vernederd met braaksel en urine.

Volstrekt onacceptabel

De UM heeft besloten om de bestuursbeurzen en de subsidie voor de vereniging voorlopig in te trekken. Volgens een woordvoerder van de universiteit is dit bedrag bij elkaar zo'n 31.000 euro. "Die bijdrage wordt in ieder geval voor dit jaar ingetrokken."
Ook wordt Tragos uitgesloten van activiteiten rondom de jaarlijkse introductieperiode INKOM. "Uit gesprekken met het bestuur van de vereniging na een melding aan de universiteit, blijkt dat zich tijdens de kennismakingstijd zaken hebben voorgedaan die voor de universiteit volstrekt onacceptabel zijn en waarmee bepalingen uit de geldende gedragscode zijn overtreden", aldus de UM.
De opgelegde sancties zijn tot nader order van kracht. Wanneer Tragos kan aantonen dat de cultuur zich heeft verbeterd, gaat de Universiteit overwegen de sancties terug te draaien.

Reactie Tragos

Studentenvereniging Tragos heeft dinsdag laten weten 'zich kapot geschrokken te zijn' en heeft acht leden voor onbepaalde tijd geschorst. "Vanwege het liederlijk gedrag hebben wij onmiddellijk mensen aangesproken en enkele leden direct naar huis gestuurd en verdere toegang tot de sociëteit ontzegd." Verder is de eigen kroeg voorlopig gesloten en zal Tragos naar eigen zeggen 'alles in het werk stellen' om de cultuur in de studentenvereniging te veranderen.
Buiten de vernedering met urine en kots waren er ook klachten over vrouwonvriendelijk en racistisch gedrag tijdens de ontgroening. De website van Tragos is op dit moment uit de lucht, net als het Instagram-account.
Tragos zou 175 aanmeldingen hebben ontvangen voor de introductie, veertig aspirant-leden zouden zijn afgehaakt tijdens de ontgroening afgelopen weekend.