Omwonenden vrezen voor woongenot: 'Geen padel hier'

Omwonenden verzetten zich tegen de padelplannen van TC Oriënt in Sittard. © L1 (Sam Verbeek)
De opmars van Padel dendert ook door in Limburg, maar niet iedereen is blij met de sport. Padel kan namelijk voor geluidsoverlast zorgen in een woonwijk. Omwonenden van tennisclubs met plannen om padelbanen aan te leggen, vrezen voor hun woongenot.
Het landelijk meldpunt Meld Overlast Padelbanen ontving al klachten uit Maastricht, Houthem en Gennep. In Haelen en op twee locaties in Sittard komt de buurt in verweer tegen de plannen om de banen aan te leggen in de woonwijk.

'Geen padel hier'

De verenigingen SLTC en TC Oriënt in Sittard zouden het tennisaanbod maar al te graag aanvullen met padel, maar die wens lijkt in rook op te gaan. Omwonenden zijn het daar niet mee eens en plakken posters met 'Geen padel hier' massaal tegen de ramen.

Woongenot naar de knoppen

Marion woont in Sittard en is één van de tientallen felle tegenstanders van padel in de woonwijk. Haar tuin grenst aan het complex van TC Oriënt. Toen ze hoorde van de padelplannen nam ze zelf de proef op de som. "Ik ben naar GTR in Geleen gefietst om een idee te krijgen van de geluidshinder die padel met zich meebrengt", vertelt Marion. "Er komt nog al een behoorlijk geluid vandaan als daar volwassen mannen staan te slaan. Als hier daadwerkelijk padelbanen komen, is ons complete woongenot naar de knoppen."
GTR ligt overigens op de grens van Geleen en Spaubeek, buiten de bebouwde kom. Het geluid van de vier aangelegde padelbanen bereikt daar geen omwonenden.

200 meter afstand

Het spelen van padel maakt meetbaar meer geluid dan tennis. Het verschil is circa 15 decibel. Dat komt door het materiaal van het racket en de klankkast van de omheining, die zorgen voor een indringender geluid. De Nederlandse Stichting Geluidshinder adviseert om de aanleg van padelbanen op 200 meter afstand te houden van de directe omgeving, maar daarover zijn geen concrete regels vastgelegd.

Geluidsonderzoek

Tennisclubs willen dolgraag hun aanbod verrijken met padel, omdat het meer leden met zich meebrengt en de club toekomstbestendiger maakt. Echter zijn de kansen voor tennisverenigingen in een woonwijk miniem. Om onenigheid te voorkomen krijgen verenigingen advies van de gemeente. "Als je padelplannen hebt, ga dan vooraf met omwonenden in gesprek", vertelt wethouder sport Andries Houtakkers van de gemeente Sittard-Geleen. "Mogelijk zitten buurtbewoners niet te wachten op padel in de woonwijk. Bovendien adviseren we alle verenigingen vooraf een geluidsonderzoek te doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!