Ontgroening Tragos Maastricht: kots en urine over studenten

De website is al snel na de ontgroening offline gehaald. © Website Tragos
Studentenvereniging Tragos in Maastricht is in opspraak geraakt na klachten van ouders over de ontgroening. Studenten zouden met urine en braaksel zijn vernederd. Acht leden zijn na de uit de hand gelopen ontgroening geschorst.

Inmiddels heeft de Universiteit Maastricht laten weten dat de beschikbare bestuursbeurzen en de UM-subsidie (voorlopig) worden ingetrokken.

Sancties

Volgens een woordvoerder van de universiteit is dit bedrag bij elkaar zo'n 31.000 euro. "Die bijdrage wordt in ieder geval voor dit jaar ingetrokken." Ook wordt de vereniging uitgesloten van activiteiten rondom de jaarlijkse introductieperiode INKOM. "Uit gesprekken met het bestuur van de vereniging na een melding aan de universiteit, blijkt dat zich tijdens de kennismakingstijd zaken hebben voorgedaan die voor de universiteit volstrekt onacceptabel zijn en waarmee bepalingen uit de geldende gedragscode zijn overtreden", aldus de Universiteit. De opgelegde sancties zijn tot nader order van kracht. Wanneer Tragos kan aantonen dat de cultuur zich heeft verbeterd, gaat de Universiteit overwegen de sancties terug te draaien.

Vernedering

De ontgroening van de Maastrichtse studentenvereniging Tragos vond plaats tussen 2 en 5 september. Een ouder van een van de studenten meldde zich volgens bronnen bij de Universiteit Maastricht over de ervaringen van aspirant-leden. Studenten zouden zijn 'gestreept', wat in de studentenwereld bekendstaat als bekogeld. Doorgaans gebeurt dit met bier of water, maar tijdens de ontgroening werd urine gebruikt. Daarnaast zouden mannelijke aspirant-leden zijn gedwongen om bier met sardientjes, prei en knoflook te drinken. Studenten moesten daardoor overgeven. Doordat de aspirant-leden op pallets zaten, braakten ze over elkaar heen, zo meldden studenten aan L1.

Racistisch

Verder waren er klachten over vrouwonvriendelijk en racistisch gedrag tijdens de ontgroening. Het betasten van vrouwelijke aspirant-leden werd aangemoedigd. De website van Tragos is uit de lucht, net als het Instagram-account. Tragos zou 175 aanmeldingen hebben ontvangen voor de introductie, veertig aspirant-leden zouden zijn afgehaakt tijdens de ontgroening afgelopen weekend.

Reactie Tragos

Studentenvereniging Tragos heeft inmiddels ook gereageerd op de ontgroening. De vereniging is 'zich kapot geschrokken' en heeft acht leden voor onbepaalde tijd geschorst. "Vanwege het liederlijk gedrag hebben wij onmiddellijk mensen aangesproken en enkele leden direct naar huis gestuurd en verdere toegang tot de sociëteit ontzegd." Verder is de eigen kroeg voorlopig gesloten en zal Tragos naar eigen zeggen 'alles in het werk stellen' om de cultuur in de studentenvereniging te veranderen.

Spreekverbod

Tragos vraagt de leden in een interne mededeling om vooral niet te veel naar buiten te treden met het verhaal. "Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat er binnen de KMT (kennismakingstijd, red.) van Tragos afgelopen week een aantal dingen zijn misgegaan. We zijn vanuit de Universiteit gewaarschuwd om op te passen met berichten waarin het een en ander stellig wordt beweerd. Het doen van dergelijke uitspraken kan namelijk ingrijpende gevolgen met zich meebrengen voor je eigen dispuut", waarschuwt de studentenvereniging de leden. Ook raadt Tragos de leden af om met de pers te praten over de misstanden.
Rianne Letschert laat namens de Universiteit weten dat er absoluut nooit is gevraagd om stilte. "Ik ben niet van de doofpot. Daarom komen we er nu ook mee naar buiten, en sta ik hier zelf. We vragen studenten om zich te melden als ze iets onaanvaardbaars hebben gezien of meegemaakt. Daarvoor hebben we mensen beschikbaar. Dit is absoluut niet te tolereren."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!