'Duizenden Maastrichtenaren laten energietoeslag liggen'

De energiekosten worden voor steeds meer huishoudens onbetaalbaar © Istock
Van de ongeveer 10.000 Maastrichtse huishoudens die recht hebben op de energietoeslag van maximaal 1300 euro, hebben er nog zo'n 4000 geen aanvraag ingediend.
Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag onder tien gemeenten in Nederland.

Zestig procent

Maastricht doet het daarmee verhoudingsgewijs erg slecht. Niet meer dan 60 procent van de Maastrichtse huishoudens krijgt de toeslag. Het gemiddelde in de onderzochte gemeenten ligt op 83 procent. Nijmegen en Den Bosch scoren ook laag.

Ingewikkeld

In alle onderzochte steden ligt het aantal aanvragen flink lager dan het aantal gezinnen dat recht heeft op de financiële ondersteuning. In totaal gaat het volgens het actualiteitenprogramma om tienduizenden gezinnen. Volgens EenVandaag is het aanvragen van de toeslag te ingewikkeld, of weet niet iedereen dat ze recht hebben op het geld.

Inflatie

In eerste instantie zegde de regering een energietoeslag van 800 euro toe aan mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Later kwam daar nog eens 500 euro bij. Honderdduizenden gezinnen dreigen in de financiële problemen te komen of zitten er al in door de explosieve stijging van de energieprijzen. Ook andere spullen zoals levensmiddelen zijn de afgelopen maanden fors duurder geworden.

Reactie Maastricht

Volgens wethouder Alex Meij van de gemeente Maastricht kloppen de cijfers van EenVandaag niet. "Momenteel zijn er nog 1810 aanvragen in behandeling. Dit betekent dat in totaal 8.400 huishoudens in beeld zijn en dus 84% van de potentiële doelgroep van 10.000 huishoudens kon worden bereikt."