D66: 'Tijd voor eerherstel Roermondse heksen'

Een heksenverbanding in Duitsland op een prent uit de zestiende eeuw © Istock
De zeker 75 slachtoffers van de Roermondse heksenjacht moeten eerherstel krijgen van de gemeente, zoals dat eerder ook al gebeurde in Keulen en Schotland.
Dat vraagt de Roermondse D66-fractie aan het gemeentebestuur.

Galgenberg

Roermond was met name in de jaren 1613 en 1614 het toneel van een beruchte heksenjacht, waarin vrouwen werden beschuldigd van een verbond met de duivel. Vrouwen die daarvan werden verdacht werden tijdens heksenprocessen gemarteld om te bekennen en andere vrouwen aan te wijzen, voordat ze op de brandstapel ter dood werden gebracht. Die terechtstellingen gebeurden op de Galgenberg bij de Kapel in 't Zand.

Postuum

Volgens D66 is het gepast als de stad de slachtoffers van deze heksenvervolging postuum eerherstel verleent. Ook vindt de fractie het een goed idee als dit idee landelijk wordt opgepakt voor de slachtoffers uit de rest van het land. Schotland kwam vorig jaar met een vergelijkbaar eerherstel voor de bijna 4000 heksen die daar om het leven zijn gebracht. Keulen deed dat al in 2012.

Brandstapel

De heksenvervolging in Nederland beleefde haar hoogtepunt tussen ongeveer 1500 en 1614. In totaal werden er in Nederland zo'n 250 van hekserij beschuldigde vrouwen naar de brandstapel gestuurd, waarvan ongeveer 100 in Limburg. Het laatste slachtoffer was Entgen Luyten die in 1674 in Limbricht werd geëxecuteerd.
Bij de Galgenberg in Roermond is al een monumentje te vinden voor de slachtoffers van de heksenvervolging.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!