Directeur Parkstad-regio: Geef ons Duitse zonne-energie

Afbeelding ter illustratie
De Parkstad-gemeenten zouden stroom moeten kunnen krijgen uit het grote zonnepanelenpark in het Duitse Herzogenrath. Dat vindt Peter Bertholet, directeur van de Parkstad-regio.
"De grootste zonneweide van Noordrijn-Westfalen ligt op 200 meter van de grens van Nederland", vertelt Bertholet. "Vlak daarbij in de buurt zijn een paar van de grootste herstructureringsgebieden van Parkstad, bijvoorbeeld Rolduckerveld. Het zou fantastisch zijn als we de energie die in Duitsland wordt opgewerkt 800 meter verderop in Kerkrade kunnen gebruiken."

Gasprijs

De woorden van Bertholet komen op een dag dat de gasprijs opnieuw omhoogschiet. De provincies Limburg, Drenthe en Overijssel vroegen de nationale overheid al eerder om wettelijke toestemming om stroom uit wind- en zonneparken te delen met Duitsland.
In beide landen kampt het grensgebied met overbelasting van het elektriciteitsnet. Door de verschillen in piekbelasting aan de Nederlandse en Duitse kant van de grens te benutten, kan de overbelasting van het elektriciteitsnet worden teruggebracht. "Het mag nu niet, want je mag niet zo maar elektriciteit over de grens leveren", weet Bertholet.

Burgerlijk ongehoorzaam

De directeur van de Parkstad-regio vindt de nood zo hoog dat hij pleit voor burgerlijke ongehoorzaamheid. "Onze burgemeesters hebben bijvoorbeeld gezegd: wij trekken die kabel wel. En wie gaat die kabel doorknippen als we die eenmaal gelegd hebben? Dus er wordt ook wel een pleidooi gehouden voor iets van burgerlijke ongehoorzaamheid. Het zou voor de burgers fantastisch zijn als we dat zouden kunnen doen. Zeker in de huidige situatie met de energieproblemen die we met z'n allen hebben."

Europese bemoeienis

Het energiebeleid is een nationale aangelegenheid; de regering in Den Haag beslist over het Nederlandse beleid. Onder druk van de huidige crisis bemoeit de Europese Unie zich nadrukkelijk met de energiemarkt. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde deze maand een 'noodinstrument' aan, waarbij gedacht wordt aan een prijsplafond en een hogere belasting voor bedrijven die profiteren van de hoge energieprijzen.

State of the Union

Komende vrijdag 9 september komen de energieministers bij elkaar om Europese maatregelen te bespreken. Op 14 september volgt de jaarlijkse State of the Union-speech van commissievoorzitter Von der Leyen, waarin de energiemaatregelen verwacht worden.
Nederland was - samen met Duitsland - lange tijd tegenstander van het ingrijpen in de markt, maar de oosterburen zijn bijgedraaid. Daarmee verliest ook het Nederlandse verzet aan gewicht en lijkt een prijsplafond realiteit te worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!