Inwoners Leudal bepalen mee waar 20.000 bomen komen

Enkele bomen langs de Itterbeek. © iStock
De gemeente Leudal wil de komende vier jaar zo'n 20.000 bomen planten. Inwoners mogen mee gaan bepalen waar er bomen geplant kunnen worden.
Volgens wethouder Robert Martens zijn de bomen erg belangrijk voor het karakteristieke landschap en de biodiversiteit in het gebied. "De bomen zorgen voor beschutting, nestgelegenheid en voedsel. Daarnaast zorgen bomen ook voor verkoeling tijdens warme zomers, geleiding van wegen en het produceren van zuurstof. De 20.000 extra bomen gaan hier hun bijdrage aan leveren en nu kunnen onze inwoners ook nog zelf meebepalen waar ze komen te staan", aldus Martens.

Locatie

"Zie je als inwoner ergens in onze gemeente, in jouw straat of wanneer je onderweg bent, een mooie locatie voor het aanplanten van bijvoorbeeld één of meer bomen, een bomenlaan, een houtsingel, een gemengde haag, een boomgaard of een bos, geef deze locatie dan door aan de gemeente Leudal", schrijft de gemeente in een persbericht.
Overigens heeft de gemeente al enkele locaties op het oog, om al een gedeelte van de 20.000 bomen te planten. Dat is op de locatie van de voormalige tennisbanen aan de Houtrustlaan in Haelen, op een voormalig landbouwperceel aan Strubben in Roggel en bij het voormalige voetbalveld in Nunhem.

Verschijningsvormen

Ook gebruikt de gemeente verschillende verschijningsvormen voor de bomen. Zo komen er laanbomen, solitaire bomen in de kern of het buitengebied, boomgaarden en landschappelijke beplantingen zoals bosjes, hagen of houtsingels.