Eys anderhalf jaar afgesloten van busvervoer

Mensen wachten op busje in Eys © L1 (Sjors Abeling)
Het dorp Eys gaat anderhalf jaar op slot. De kilometerslange doorgaande weg richting Simpelveld wordt volledig vernieuwd.
In stukjes, weliswaar, maar al die tijd moet het verkeer omrijden via Nijswiller. De busverbinding van Arriva, die normaal gesproken door het dorp rijdt, vervalt tot eind 2023.

Anderhalf uur

De gemeente heeft een tijdelijke pendeldienst opgezet, maar die levert in de praktijk de nodige problemen op. "Als ik naar Simpelveld wil gaan, moet ik met dat busje naar Gulpen", vertelt Ans Loneus uit Eys, "En van Gulpen moet ik dan weer naar Wahlwiller, dan Nijswiller en dan rijd je vervolgens pas naar Simpelveld."
Anne van Loo, die dagelijks in Heerlen naar school gaat, doet er per reis gemiddeld driekwartier langer over. "Ik moet nu compleet omrijden met deze dienstregeling en ben anderhalf uur onderweg."

Rollator

De bewoners van het dorp zijn niet te spreken over de gratis pendeldienst die door de gemeente is opgezet. "Veel mensen in ons dorp zijn afhankelijk van het openbaar vervoer", zegt Lars Kicheleer die namens meerdere inwoners het woord voert. "In het busje is slechts plek voor acht personen, maar plaats voor een rolstoel, rollator of kinderwagen is er niet."

Korte tijden

Ook zijn de inwoners niet te spreken over de opstaptijden die de gemeente nu beschikbaar heeft gesteld. "Het busje rijdt niet op de tijden die wij gewend waren van de Arrivabus", aldus Lars. "De pendeldienst rijdt alleen van 6:00 tot 9:00 uur en van 14:30 tot 18:00 uur. En rijdt niet in het weekend."
Voor scholiere Anne is dit bijvoorbeeld problematisch. "De tijden waarop het busje rijdt, komen niet overeen met mijn schooltijden. Als ik bijvoorbeeld eerder of later uit ben, dan kom ik niet terug omdat het busje niet meer rijdt."

Voorzieningen

De gemeente laat weten van tevoren te hebben geïnventariseerd hoeveel gebruik wordt gemaakt van de busverbinding. Daarom is gekozen voor de huidige oplossing. "Daaruit zou blijken dat het busje hoofdzakelijk is bedoeld voor scholieren en niet voor de oudere medemensen", legt Lars uit. "Uit de inventarisatie van de gemeente zou namelijk blijken dat vooral jongeren gebruik maken van de busverbinding."
Bewoonster Ans is niet te spreken over de gang van zaken. "Ik vind dit verschrikkelijk, aan de oudere mensen denken ze helemaal niet. Ik heb de bus nodig, want ik heb de dokter en apotheek in Simpelveld. Nu moet ik zorgen dat iemand mij brengt."
Aanstaande donderdagavond heeft de gemeente een bewonersbijeenkomst gepland in de voetbalkantine van Eys.