De stille ramp van armoede wordt steeds zichtbaarder

Wekelijks besteedt L1 aandacht aan 'De stille ramp' in Limburg: over hoe steeds meer mensen door de duurdere boodschappen en oplopende energieprijzen in de (financiële) problemen komen. © L1
Door hoge energieprijzen en dure boodschappen komen steeds meer Limburgers in financiële problemen. Dat merkt ook het steunpunt werkplaats financiën in Sittard-Geleen. Dat steunpunt pleit voor de oprichting van een noodfonds.
Limburgers die nu vooral in de problemen komen, zijn mensen die een baan hebben en maar een paar honderd euro meer verdienen dan een bijstandsuitkering. Zij kunnen geen beroep doen op allerlei toeslagen van de overheid en daardoor komen ze vaak in de schulden terecht.

Oplossingen

Het steunpunt in Sittard-Geleen helpt jaarlijks vele honderden mensen die in de knel komen. Coördinator Dick Haster: "Het aantal probleemgevallen neemt toe, maar de hoeveelheid oplossingen die wij kunnen aandragen, neemt juist af."

Stille ramp

Volgens hem zijn het vooral werkenden die 1300 tot 1400 euro netto per maand verdienen, die het nu zwaar hebben. Zeker ook omdat de maatregelen die de overheid heeft aangekondigd om deze groep te helpen, pas op 1 januari 2023 ingaan. Daarom spreekt hij van een stille ramp.

Noodfonds

De coördinator wil dat er een noodfonds komt. Daar zou Sittard-Geleen en de grote bedrijven in deze gemeente geld in moeten storten. "Met ongeveer 20.000 euro kunnen we al veel mensen helpen. Bijvoorbeeld iemand met een slecht gebit waarvan wij dan de rekening betalen. Of iemand die een achterstand heeft bij zijn ziektekostenverzekering." Volgens de coördinator gaat het dus niet om structurele hulp, maar incidenteel bijspringen, waardoor mensen met flinke schulden weer enig perspectief hebben.
Wekelijks besteedt L1 aandacht aan 'De stille ramp' in Limburg: over hoe steeds meer mensen door de duurdere boodschappen en oplopende energieprijzen in de (financiële) problemen komen.