Regionale opleiding Limburgs in de maak

De behoefte van inwoners van Limburg om dialect te leren neemt steeds meer toe. © L1 (Ruud van Broekhoeven)
Er is grote behoefte om het Limburgs dialect als tweede taal te leren. Dat zegt Esther van Loo van het huis van de levende talen.
Sinds enkele jaren geeft zij de cursus Kal Plat, een Heerlense dialectcursus. En ze gaat nu een opleiding ontwikkelen over het Limburgs voor iedere regio van de provincie. Voor dit nieuwe project hebben al 34 potentiële docenten zich aangemeld.

Hagenees

Martin Schouwman volgt momenteel de cursus Kal Plat. Hij is een echte Hagenees die in Heerlen woont. Als voetbaltrainer is hij een graag geziene gast. Vaak wordt hem gevraagd om Haags te praten en dat doet hij graag. Toch wil hij het Limburgs leren. "Vooral het mannelijk en vrouwelijk verschil is lastig. De Hagenees kan inmiddels al een aardig woordje Limburgs.
En zo zijn er meer nieuwkomers en 'spijtoptanten' zoals van Loo het noemt, die op Limburgse les willen.

Opleiding

Inmiddels zijn er gesprekken met de provincie en moet er in het najaar een plan van aanpak komen voor een eenduidige opleiding 'Limburgs als tweede taal' voor de hele provincie, waar iedere regio haar eigen kleur aan kan geven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!