Roermond staat stil bij Wereld Suïcidepreventiedag

Op het Munsterplein in Roermond staat een bankje waar mensen een QR-code kunnen zetten. Deze code verwijst mensen door naar de pagina van 113 Zelfmoordpreventie. © Gemeente Roermond
De gemeente Roermond staat donderdag uitgebreid stil bij Wereld Suïcidepreventiedag.
Wethouder Marianne Smitsmans (volksgezondheid) bezoekt dan een aantal organisaties en plekken in de stad om aandacht te vragen voor zelfdoding.

Bespreekbaar

In de provincie sterven elk jaar nog tientallen mensen door zelfmoord. De gemeente hoopt dan ook dat het onderwerp meer bespreekbaar wordt gemaakt, zodat mensen die zelfmoordgedachten hebben, erover kunnen praten met bijvoorbeeld professionals of dierbaren. "Praten over zelfdoding wordt door veel mensen als moeilijk ervaren. Toch is het ontzettend belangrijk voor mensen met zelfdodingsgedachten en nabestaanden dat ze hierover kunnen praten. Met deze campagne proberen we dat gesprek te stimuleren", aldus Smitsmans.
Het programma begint om 15:00 uur bij een speciaal bankje op het Munsterplein. Deze is symbolisch geadopteerd in het kader van zelfdodingpreventie. Op het bankje is een QR-code te scannen, die verwijst naar de landelijke pagina van 113 Zelfdodingpreventie.

Laurentius Ziekenhuis

Vervolgens bezoekt de wethouder met twee ervaringsdeskundigen, naasten en professionals onder andere nog de Voedselbank, Sportservice Roermond en het Laurentius Ziekenhuis. Bij de laatstgenoemde locatie wordt een intentieverklaring getekend om onderdeel te worden van het 113 netwerk ziekenhuizen. Het programma eindigt rond 17:15 uur bij JSP+, waar rustig kan worden nagepraat.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.