Limburgs geld voor Brabantse zonne-autobouwer Lightyear

Het zonnedak van een Lightyear One © DSM
De Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF steekt geld in de Helmondse fabrikant van zonne-auto's Lightyear.
De investering is onderdeel van een groter pakket overheidsgeld voor het bedrijf dat elektrische auto's met geïntegreerde zonnecellen ontwikkelt.

81 miljoen

Ook het door de regering opgerichte investeringsfonds Invest-NL, de provincie Noord-Brabant en de Brabantse regionale ontwikkelingsmaatschappij doen mee aan de kapitaalinjectie. In totaal heeft Lightyear daarmee 81 miljoen aan investeringen binnengehaald. Invest-NL, de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij investeren samen 25 miljoen euro. Eerdere investeerders dragen ook bij aan de nieuwe ronde, zoals uitvaartcoöperatie DELA en SHV, het bedrijf van de zakenfamilie Fentener van Vlissingen.

Meeliften

LIOF maakt geen concrete bedragen bekend. De Limburgers verwachten naast de maatschappelijke impact van auto's op zonne-energie ook concrete economische voordelen te behalen met de investering. Lightyear produceert de daken voor zijn auto's namelijk in het Noord-Limburgse Venray, in de ruimte van autodakenspecialist Inalfa Roof Systems. Limburg hoopt met de financiering "de hoogwaardige productie van de zonnedaken in Venray uit te breiden en te verankeren."

Productie

Het in 2016 opgerichte Lightyear wil elektrische auto's met behulp van zonne-energie een groter bereik geven. In juni presenteerde het zijn eerste prototype, de Lightyear 0, die volgens planning dit najaar in beperkte productie moet gaan. Een volgende serie met grotere aantallen, de Lightyear 2, moet in 2024 of 2025 de weg op komen.
Onlangs werd ook bekend dat autolease- en autodeelbedrijven heil zien in de nieuwe auto's van Lightyear. LeasePlan en MyWheels hebben elk 5000 auto's van het model Lightyear 2 gereserveerd.