LLTB reageert op vertrek minister: 'Persoonlijk besluit'

Leon Faassen, voorzitter van de LLTB © LLTB
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) weigert maandagavond een waardeoordeel te geven over het plotse opstappen van minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Hij maakte rond 19:30 uur bekend zijn ambt per direct neer te leggen.
Op de vraag of de belangenorganisatie blij is met zijn vertrek, reageert LLTB-voorzitter Léon Faassen met: "Het is volledig zijn besluit."

Stikstofplannen

De minister lag al een tijdje onder vuur vanwege zijn stikstofplannen. Nadat hij had bekendgemaakt met hoeveel de stikstofuitstoot zou moeten worden teruggedrongen, gaf hij nauwelijks perspectief aan de boeren, zo werd Staghouwer verweten. Met de land- en tuinbouworganisaties had Staghouwer dan ook een moeizame band.

Snel een opvolger

Desondanks wil Faassen, de voorman van de LLTB, niet zeggen of hij blij is met het vertrek van Staghouwer. "We respecteren zijn beslissing, dit is een persoonlijk besluit", zegt Faassen. "Hopelijk komt er zo snel mogelijk een opvolger. We hebben daar (op het ministerie) een hoop dossiers liggen."
Voorlopig neemt Carola Schouten, minister van Armoedebestrijding de honneurs op het departement waar. Net als Staghouwer is zij lid van ChristenUnie. "Als de vorige minister van Landbouw zit zij in de dossiers", zegt Faassen.