Oud-burgemeester Winants geniet voor de klas

Luc Winants © L1
Luc Winants heeft zeker géén spijt, allesbehalve zelfs. Na 30 jaar als bestuurder te hebben gewerkt - laatstelijk als burgemeester van Venray - staat hij tegenwoordig weer als leraar voor de klas.
"Het is een fantastische ervaring", zei hij maandagavond in L1mburg Centraal.

Lerarentekort

In Nederland bestaat er een groot lerarentekort. In totaal zijn er 9.000 vacatures in het basisonderwijs en nog eens 2.700 in het voortgezet onderwijs. In Limburg is het tekort in het voortgezet onderwijs 300. Het lijkt geen enorm tekort, maar het loopt volgens Winants wel snel op.

Aarzeling

Toen de voormalig bestuurder eerder dit jaar een school belde, met de vraag of hij er kon komen werken, was het enthousiasme toch niet meteen groot. "Ik had 30 jaar geen les gegeven, dus er was grote aarzeling", blikt Winanrs terug. "Direct ben ik colleges gaan volgen op de lerarenopleiding en ik heb ook stages gedaan. Daarna ben ik als invalkracht aan de slag gegaan op een VMBO-school in Maastricht."

Geen spijt

Winants is geschiedenis- en aardrijkskundeleraar en vindt het geweldig om weer voor de klas te staan. Van spijt over zijn overstap naar het onderwijs is zeker geen sprake. Toch heeft hij ook moeten wennen. Tijdens zijn eerste periode als leraar was er namelijk weinig digitaal. "Dit geeft veel mogelijkheden om les te geven", vindt hij.

Op zoek

Op dit moment heeft Winants nog geen nieuwe (inval)baan gevonden. Hij hoopt op korte termijn weer aan de slag te mogen.