Parkstad hoopt opnieuw op 40 miljoen uit Regio Deal

Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot in Heerlen. © L1
Parkstad hoopt opnieuw op 40 miljoen euro uit een nieuwe Regio Deal om de sociaal-economische achterstand wegwerken.
Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bezocht maandag Heerlen om met eigen ogen te zien welke projecten de eerdere deal gefinancierd heeft. "Het gaat beter, maar we zijn er nog lang niet", was de boodschap die ze daar kreeg.

'Onder de indruk'

De minister en voormalige beroepsmilitair was onder andere te gast bij Basisschool De Horizon. "Hier geven ze kinderen een verlengde schooldag. Ze krijgen meer rekenen en taal, maar er wordt ook geïnvesteerd in muziek en creativiteit en beweging. Dat hebben ze zelf ontwikkeld en daar ben ik van onder de indruk."

Achterstand wegwerken

Parkstad kreeg tussen 2019 en 2022 van de overheid een bedrag van 40 miljoen euro om de achterstand in het gebied weg te werken. De Provincie en Parkstad-gemeenten legden daarnaast nog eens 40 miljoen op tafel. Dat geld wordt onder andere besteed onder de noemer van Trendbreuk.
Nederlandse regio's kunnen tot 15 november voorstellen indienen voor een nieuwe Regio Deal. Van het totale bedrag van 900 miljoen is voor de komende tranche 285 miljoen beschikbaar. Heerlen denkt opnieuw in aanmerking te komen. "Het Rijk ziet in dat ze heel langdurig moet investeren, daar zijn we van overtuigd", zo zegt burgemeester Roel Wever van Heerlen.

Regio Deal 2.0

"Vanuit de 16 betrokken gemeenten hebben we ook gezegd dat 20 tot 25 jaar nodig is om die structurele achterstanden in te halen", aldus de burgemeester. "Daarom moeten we als gemeenten, maar ook als Rijk, steeds over die coalitieperiode van vier jaar heen durven denken. Ik hoop, en ik ga er ook stiekem van uit, dat we weer voor die 40 miljoen euro kunnen gaan."

Bezoek

Gouverneur Emile Roemer was vooral te spreken over het feit dat de minister persoonlijk polshoogte kwam nemen in de gemeente waar hij zelf lange tijd burgemeester was. "Je kunt veel lezen en horen, maar het is veel belangrijker dat ze dingen kan proeven en zien, dat ze mensen uit de praktijk spreekt. Om te zien wat de kracht is van deze regio. Hoe ze hier in Heerlen niet in een hoekje gaan zitten mokken, maar dat ze zeggen: dit is er nodig. En dan samen de schouders eronder zetten met de hele regio."

Maastricht en Heuvelland

Naast Heerlen bezocht minister Bruins Slot ook het Heuvelland en Maastricht. In Slenaken en Gulpen kreeg de minister onder meer informatie over samenwerking over de grens. In Maastricht werd op het politiebureau gesproken over de drugshandel als ondermijnende criminaliteit, een van de speerpunten voor de investeringen in de regio de komende jaren.
Afbeelding ter illustratie