Video: Hospita ingezet in strijd tegen kamertekort

De Italiaanse studente Lucrezia Naddalena krijgt de sleutel van haar kamer in Banholt. © L1 (Gerard Pansier)
Veel studenten in Maastricht hebben moeite met het vinden van een woonruimte. De hospita bieden uitkomst.
De Italiaanse studente Lucrezia Naddalena vond op die manier een kamer in Banholt, in de buurt van Maastricht.

Hospi Housing

Het jongste initiatief om het tekort aan studentenkamers het hoofd te bieden heet Hospi Housing. Deze sociale onderneming brengt in opdracht van de gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht mensen die in hun huis een kamer over hebben in contact met studenten die op zoek zijn naar een kamer.

Beste optie

De 20-jarige Italiaanse Lucrezia Naddalena volgt de opleiding European Studies aan de universiteit. Ondanks de afstand is ze erg blij het hostel in Maastricht om te kunnen ruilen voor een kamer in Banholt. "Want het is erg moeilijk om een kamer te vinden in Maastricht. Het is een soort van dichtbij. Dus dit is het beste wat ik kan doen", zegt de studente.

Spannend

Marion de Mooij heeft al ervaring met studenten in huis maar dit is de eerste keer via Hospi Housing. Ze ervaart de werkwijze van deze organisatie als erg prettig. "Het is wel spannend in het begin. En dan is het wel fijn als iemand met je meedenkt", legt de host uit. Hospi Housing helpt haar met het duidelijk stellen wat ze wel en niet wil.

Laagdrempelig

Als je huiseigenaar bent of huurder van een woningcorporatie mag je zonder vergunning een leegstaande kamer onderverhuren. Volgens Hospi Housing kan dit tot een bepaald bedrag belastingvrij. "Dus eigenlijk is het heel laagdrempelig. Je kunt je gewoon inschrijven op de website. Verder is het hele proces gratis voor de host", zegt Job Bijlsma die de hosts screent in de regio.

Regio

Er zijn momenteel 15 studenten in Limburg gekoppeld aan een gastonderkomen. Deze liggen ook buiten Maastricht, zoals in Eijsden, Reijmerstok en zelfs over de grens in Lanaken. Met 15 hosts worden nog intakegesprekken gehouden.
Hospi Housing hoopt aan het eind van het jaar 200 studenten op deze manier onderdak te kunnen bieden.