Brand meester in natuurgebied Mariapeel

Brandweerlieden tijdens de eerste dag van de brand bij Griendtsveen © ANP
De brandweer heeft het sein brand meester gegeven voor de natuurbrand in de Mariapeel bij Griendtsveen.
Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord maandag aan het begin van de middag.

Nablussen

Maandagochtend leek het er nog op dat het nablussen nog enkele dagen zou duren, maar aan het eind van de ochtend bleek het gevaar van nieuwe ontbranding geweken. De nazorg voor het gebied is nu overgedragen aan Staatsbosbeheer, dat met vaste sproeiers de bodem waar nodig koel en vochtig houdt.

Helikopters

De brand brak vorige week woensdagochtend uit, en greep snel om zich heen. Brandweerploegen uit Limburg en Brabant bestreden de vlammen, en kregen hulp van specialisten uit Overijssel die te voet het gebied introkken om het vuur in te dammen. Ook helikopters van Defensie schoten te hulp: met 156 vluchten van een Chinook en een Cougar-helikopter werd er meer dan 750.000 liter water op de brand gedropt.
Woensdagmiddag lukte het de brandweer om het vuur onder controle te krijgen, zodat het zich niet verder meer kon uitbreiden. De natuurbrand had toen zo'n 40 hectare in de as gelegd. In de dagen daarna hielden brandweer en Staatsbosbeheer zich bezig met nablussen om te voorkomen dat hete delen in het veengebied opnieuw vlam zouden vatten.