Meer vluchten maar minder nachtgeluid in vergunning Bierset

Een vrachtvliegtuig op de luchthaven Bierset bij Luik © Istock
De luchthaven Bierset bij Luik krijgt de komende twintig jaar ruimte maximaal 50.000 starts en landingen per jaar. Het vliegveld had om 70.000 vliegbewegingen gevraagd.
Dat staat in de vergunning die de Waalse regering heeft verleend, meldt Het Belang van Limburg.

Protest

Op dit moment zijn er jaarlijks zo'n 35.000 vluchten van en naar het Waalse vliegveld. De plannen van Bierset leidden tot het nodige protest in Belgisch- en Nederlands Limburg. Maastricht, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals tekenden samen met acht Vlaamse gemeenten bezwaar aan tegen de uitbreidingsplannen. Volgens HbvL onderzoeken deze gemeenten nog of ze in bezwaar gaan tegen de nieuwe vergunning.
De aan- en afvliegroutes van Bierset lopen gedeeltelijk over Nederlands grondgebied, waardoor de luchthaven ook hier geluidsoverlast veroorzaakt.

Lawaai

In de nieuwe vergunning wordt ook aandacht geschonken aan het vlieglawaai, met name 's nachts. Bierset moet volgens de nieuwe vergunning heel 2023 het geluid tussen 23:00 uur 's avonds en 6:00 uur 's ochtends meten. Die hoeveelheid geluid moet in de vergunning tussen 2024 en 2033 elk jaar met vijf procent omlaag, en daarna met drie procent per jaar.

In beroep

De in vrachtvluchten gespecialiseerde luchthaven noemt die eis onhaalbaar. Ongeveer 30 procent van de vluchten van en naar Bierset vindt 's nachts plaats. Het vliegveld gaat dan ook in beroep tegen deze geluidsnorm.