Video: Zondagse mis of niet in Hunsel en Ell?

Parochies hoeven niet meer wekelijks een mis te organiseren. © L1
Wel een zondagse mis organiseren of niet? Het is een moeilijk dilemma voor pastoor-deken Wim Miltenburg. Hunsel heeft vooralsnog wekelijks een mis, in Ell maakten ze een andere keuze
Het Bisdom Roermond publiceerde afgelopen week een brief waarin aangekondigd werd dat parochies niet langer hoeven te streven naar een wekelijkse mis in het weekend als dat praktisch niet haalbaar is. "Het was geen verrassing, we hebben er zelf als dekens over kunnen meepraten", zo vertelt Miltenburg op zondagochtend. "Als er geen kerkgangers meer zijn, gaat dat ook ten koste van het missionaire karakter van de eucharistieviering. Door minder missen te organiseren, hopen we meer mensen te ontmoeten tijdens de vieringen die er dan wel nog zijn."

Ell

Wim Miltenburg is pastoor van het parochiecluster Emmaus, met de parochies van Thorn, Wessem, Ell, Ittervoort, Neeritter, Heel, Beegden en Hunsel. Hoewel op zaterdagavond de mis in Ell is gevierd, besloot die parochie al eerder om af te stappen van een wekelijkse mis. "Dat viel niet bij iedereen even goed. Maar het was ook een besluit van de vrijwilligers. Er zijn te weinig mensen, en daar komt vervolgens alles op neer."

Kerkgangers

De aanwezige kerkgangers hebben begrip voor het besluit van de kerk. "Als er wekelijks maar 10 tot 15 mensen in de kerk zitten, is dat niet vol te houden. Het is heel jammer, maar het lijkt me ook onvermijdelijk."

Pelgrimsroute

Het gastenboek in de entreehal van de Jacobuskerk verraadt dat de kerk toch veel bezocht wordt. Behoefte aan bezinning lijkt er wel te zijn, maar minder in de traditionele vorm van een zondagsmis. De Hunselse kerk ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, zo legt Wim Meuwissen uit. "Voorheen werd ik zelf altijd gebeld met de vraag om naar de kerk te komen, om een stempel te zetten. Dat was niet meer te doen, daarom is de kerk nu altijd open en hebben we een glazen scheidingswand geplaatst. Het klopt, het is hier best druk, maar niet op zondag."