Wind Mariapeel gedraaid: brandweer verplaatst kamp

Ongeveer 40 hectare in de Mariapeel werd door het vuur getroffen © ANP
De brandweer die nog altijd druk bezig is met het nablussen van de grote brand in de Mariapeel, opereert vanwege de gedraaide wind nu vanaf de Brabantse kant van het natuurgebied.
De centrale verzamelplek aan de Limburgse kant staat nu onder de rook.

Stank

Door de gedraaide wind hebben nu vooral dorpen in Horst aan de Maas en Venray last van de geuroverlast. De gevaarlijke concentraties koolstofmonoxide zijn inmiddels geweken, maar de stank houdt voorlopig nog aan. De brandweer raadt mensen in het gebied ten oosten van de brand dan ook aan, om ramen en deuren voorlopig dicht te houden. Ook de ventilatiesystemen van woningen kunnen het beste uitgeschakeld worden.

Blusvoertuigen

Het sein brand meester is ook zondag, vier dagen na het uitbreken van de brand, nog niet gegeven. Dat gebeurt volgens een woordvoerder pas als elk risico van opnieuw oplaaien is uitgesloten. Om meteen in actie te kunnen komen staan nog altijd twee waterwagens en een groot watertransport klaar bij de Mariapeel. Ook staan er twee tankautospuiten.

Vochtig houden

Staatsbosbeheer houdt het gebied zoveel mogelijk nat met tractoren en twee grote waterwagens, evenals zes vaste sproeikanonnen, die steeds verder het terrein in schuiven naarmate de koolmonoxide dat toelaat.

Noodverordening

De noodverordening die voor het gebied geldt, is nog zeker tot en met maandag van kracht. Volgens hem geven mensen daaraan gehoor en blijven weg. De loonwerkers die voor staatsbosbeheer het gebied nat houden hebben speciale CO-melders bij zich. Wanneer die te hoge concentraties koolmonoxide meten, gaat een alarm af en trekken zij zich terug.