Rutte herhaalt excuses tijdens Indië-herdenking

Archieffoto Indië-herdenking in Roermond © Jean-Pierre Geusens
Minister-president Mark Rutte heeft zaterdag excuses namens het kabinet gemaakt aan de veteranen die naar Nederlands Indië werden gestuurd. Volgens Rutte werden de militairen destijds op een onmogelijke missie gestuurd.
Dat zei hij tijdens een toespraak tijdens de 35ste Indië-herdenking in Roermond. Het kabinet maakte begin dit jaar ook al excuses aan Indonesië.

'Blijven praten, luisteren, herdenken'

De excuses zijn niet alleen gericht aan alle veteranen die zich 'als een goed militair gedragen hebben' en die sindsdien te kampen hebben met lichamelijke klachten. Ook richt hij de excuses aan tweede en derde generaties die zijn opgegroeid met de pijn en het verdriet van hun ouders en grootouders. "De pijn nemen we niet weg. Deze moeilijke periode uit de geschiedenis blijft onvoltooid verleden tijd. Daarom moeten we blijven praten, luisteren en herdenken."

Familiegeschiedenis

Rutte begon zijn toespraak persoonlijk door te vertellen dat zijn familiegeschiedenis onlosmakelijk verbonden is met Indonesië. "Mijn zes broers en zussen zijn daar geboren. Dus het was in mijn jeugd nooit ver weg. Toch bezocht ik het land pas in 2013 voor het eerst. Dat maakte indruk want ik voelde dat daar zoveel familieherinneringen zijn ontstaan. Vol met vreugde maar ook verlies en pijn."

Onderzoek optreden Nederland

In zijn toespraak verwees Rutte ook naar het wetenschappelijk onderzoek naar het optreden van Nederland tijdens de oorlog dat begin dit jaar gepresenteerd werd. "De conclusies waren stevig. Ook van Nederlandse zijde was sprake van extreem geweld. Tegelijkertijd heeft het kabinet duidelijk gemaakt dat de verantwoordelijkheid bij de gezagsdrager van toen hoort. Zeker niet bij de individuele dienstplichtigen die in een onmogelijke situatie werden gebracht."