Wind draait boven Peel: Limburgse dorpen onder de rook

De rook blijft laag hangen © Edward-Media
In de loop van zondag draait de wind in de door brand geteisterde Mariapeel bij Griendtsveen van oostelijke naar meer westelijke richtingen. Dat is minder goed nieuws voor dorpen als America en Horst.
Dat zei een woordvoerder van de brandweer Limburg Noord zaterdagochtend.

Overlast in Brabant

Met name het Brabantse Helenaveen lag sinds het uitbreken van de grote brand in Mariapeel afgelopen woensdag flink onder de rook. Enkele inwoners van de Soemeersingel en de Koolweg in het Brabantse dorp kregen zelfs het advies hun huizen te verlaten. Tot ver in Brabant was de rook vanuit de Peel te ruiken, tot in Breda en verder westwaarts toe. Zondag lijkt die overlast voor Brabant voorbij te zijn door het draaien van de wind.

Steeds minder rook

Omdat de brand steeds beter onder controle is, wordt ook de rook steeds minder. De brandweer verricht metingen in en rond de afgebrande 40 hectare Limburgse peel, met name om te weten hoe het staat met de koolmonoxide die de afgelopen dagen met name in de nachtelijke uren het blussen bemoeilijkte.

Strategie

De nacht van vrijdag op zaterdag liet volgens de woordvoerder een rustig patroon zien. Het nablussen kan nog een paar dagen duren. Later zaterdag bepaalt de brandweer in overleg met Staatsbosbeheer de strategie voor de komende dagen.

Brand in Mariapeel

De brand brak woensdagochtend vroeg uit. Vogelspotters maakten er om 06.30 uur melding van. Het ging toen nog om één hectare die in brand stond, maar het vuur greep snel om zich heen door de grote droogte in het anders natte gebied.
De brandweer heeft nog geen brand meester gegeven voor het gebied.