Floor Jansen zingt volkslied in Zandvoort: ‘Heel spannend’

Floor Jansen © Sebastian Holler
Niet alleen voor Max Verstappen is zondag een belangrijke dag. Ook voor zangeres Floor Jansen wordt het bijzonder. Zij gaat namelijk het volkslied zingen aan de start van de Dutch Grand Prix in Zandvoort.
"Ik vond het meteen heel spannend."
Oorspronkelijk was de in Beegden opgegroeide Jansen meer van de paardensport. Inmiddels heeft de frontvrouw van Nightwish en succesvol soloartieste ook de Formule 1 in haar hart gesloten.

Een hele eer

Opeens was daar het verzoek: 'Zou je het volkslied willen zingen voordat het grootste sportevenement van Nederland van start gaat?' Jansen hoefde daar niet lang over na te denken. "Ik vind het een echte eer. Door constante verschuivingen vanwege de pandemie was het nog even spannend of ik geen optredens had staan. Maar het viel precies in de paar vrije weken van Nightwish. Dus het kon."

Eigen sausje

Natuurlijk heeft Jansen teruggekeken hoe Davina Michelle vorig jaar het Wilhelmus vertolkte. Zij deed dat op haar eigen manier, zoals ook Jansen een geheel eigen versie van het volkslied brengt. "Hoe het gaat klinken? Dat ga je zondag horen. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht, dat me begeleidt, heeft het helemaal voor mij gearrangeerd. Dit is een versie die bij me past. Dat dit is gedaan, maakt het een extra eer. Ik ga het Wilhelmus niet zomaar doen, maar ik mag mijn eigen sausje er overheen gooien."

F1 is gaan leven

Vrijdagavond is Jansen al in Zandvoort te vinden voor de repetities met het orkest. Het is voor het eerst dat ze daar kennismaakt met het Formule 1-circus. "Ik had tot voor kort heel weinig met Formule 1. Voor mij leefde het niet. Ik ben meer van de paardensport. Auto’s en veel geluid, dat boeide me niet zo. Het is beginnen te leven nu we in Max Verstappen een ongelofelijk sterke coureur hebben, die dingen doet die nooit eerder zijn gedaan. Dat is bijzonder."

De hand schudden

Inmiddels volgt Jansen de Formule 1 dus meer en meer. "Je hoort nu dingen over zijn team, over de veranderde regels in de sport en hoe het spannender is geworden", zegt ze. “Het is ongelofelijk knap wat hij doet. Mooi om het zondag mee te maken. Ik hoop Max zondag even de hand te schudden."

Nieuwe single

Ondanks de paar weken vrijaf met Nightwish zijn het drukke weken voor Floor Jansen. Zaterdagavond treedt ze bijvoorbeeld nog op in Hertme (Overijssel), op 9 september verschijnt haar derde single en ze is druk bezig met de opnames van haar nieuwe soloplaat. In maart moet die uitkomen. "We zitten in de laatste fase", zegt Jansen daarover. "De opnames zijn met producer Gordon Groothedde in Nederland. Dus ik kon alles mooi combineren."