Video: Zwembaden blij met topzomer na twee rampjaren

Na twee rampjaren hebben zwembaden kunnen profiteren van het warme weer dit jaar. © iStock
De buitenbaden hebben en topzomer gedraaid. Dat blijkt uit een rondje langs verschillende zwembaden in Limburg. De warme zomer heeft veel mensen naar het zwembad gelokt. En dat was volgens de baden hard nodig na twee rampjaren.
"We hebben zo'n veertig procent meer bezoekers gehad", zegt Fons van Hoof van zwembad de Bosberg in Swalmen. "Gelukkig maar, want corona zorgde voor een rampjaar en vorig jaar hadden we ook te maken met de watersnood. Maar met deze warme zomer hebben we enigszins wat goed gemaakt."

Subsidie

De Bosberg is een stichting die draait op vrijwilligers, ze hoeven dus geen winst te maken. "Nee, maar aan de subsidie hebben we ook echt niet genoeg", zegt Van Hoof. "We hebben omzet nodig voor het onderhoud van het bad. We hebben ook nog een speeltuin en andere faciliteiten die onderhouden moeten worden. Dat kost geld."

Vrijwilligers

De vele drukke dagen zorgden wel nog voor een andere uitdaging: genoeg vrijwilligers vinden. "Het is ons maar een dag niet gelukt om voldoende mensen te vinden, dus moesten we het zwembad die dag dicht laten", zegt Van Hoof enigszins trots. "De andere kant is dat veel mensen hebben kunnen genieten en nu ook inzien dat dat alleen kan met vrijwilligers. Dus melden weer meer mensen zich aan. Ook een winstpunt."

Belgen en Duitsers

Een stuk zuidelijker in Stein ligt het Steinerbos dat ook een openlucht zwembad binnen de muren heeft. Directeur Marc Bossers kijkt eveneens tevreden terug op dit seizoen. "We zijn heel blij dat we weer meer bezoekers hebben mogen begroeten. We hebben daarbij in onze marketing ook ingezet op Belgen en Duitsers en dat heeft resultaat gehad. We zijn meer mensen uit de buurlanden hierheen komen."

Nazomer

Bossers is dus blij met de bezoekersaantallen, maar hij ziet wel dat de mensen zijn geschrokken van alle prijsstijgingen. "Je mag hier je eten meenemen, dus dat zien we ook wat meer gebeuren. De omzet van eten en drinken is licht gedaald. Maar hopelijk krijgen we nog een mooie nazomer en dan gooien we het bad ook open."