Omzet autofabriek VDL Nedcar met kwart gedaald

Bij VDL in Born worden in opdracht van BMW onder andere Mini's gebouwd. © Jean-Pierre Geussens
Autofabriek VDL Nedcar in Born heeft in het eerste halfjaar van 2022 een omzet van 856 miljoen euro gerealiseerd. Dat een daling van 24 procent ten opzichte van de 1,1 miljard euro van vorig jaar.
Dat meldt moederbedrijf VDL Groep.

Turbulente omstandigheden

Volgens het bedrijf zijn het 'turbulente omstandigheden' voor de autofabriek in Born. Zo is Nedcar de afgelopen periode vaak geconfronteerd met materiaaltekorten, met fors productieverlies tot gevolg. Zo heeft de productie in maart van dit jaar nog stilgelegen vanwege de oorlog in Oekraïne.
Hoeveel auto's minder van de band zijn gerold, wil VDL niet bekendmaken. "Over aantallen doen wij geen uitspraken bij halfjaarcijfers", zegt een woordvoerder van VDL in een reactie.

Centrum voor mobiliteit en innovatie

Verder wil VDL de autofabriek in Born ontwikkelen tot centrum voor mobiliteit en innovatie. 'Daarbij kan worden gedacht aan de productie van verschillende voertuigen, in kleinere series, gecombineerd met andere activiteiten in de mobiliteit, zoals innovaties op het gebied van elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en services', staat op de website van VDL Groep.

Banen

De autofabriek in Born is sinds 2012 in bezit van VDL Groep. Bij het bedrijf werken momenteel zo'n 4200 medewerkers. Met het nieuw te ontwikkelen centrum komen er mogelijk banen bij. "Afhankelijk van hoe het centrum uit gaat zien, zou het goed kunnen dat het 1000 tot 2000 nieuwe banen gaat bieden", licht de VDL-zegsman toe.

Opvolger BMW

Verder werd er bij de presentatie van de halfjaarcijfers ook nog stilgestaan bij het feit dat Nedcar langer BMW's kan blijven produceren. Vlak voor de zomervakantie is de samenwerking met het Duitse merk verlengd, waardoor de einddatum van 1 november 2023 opschuift naar 1 maart 2024.
Door het verschuiven van de einddatum krijgt VDL meer tijd om op zoek te gaan naar een opvolger van BMW. De Amerikaanse fabrikant van elektrische pick-uptrucks en SUV's Rivian wordt genoemd als mogelijke nieuwe klant.

Halfjaarcijfers VDL Groep

Moederbedrijf VDL Groep zag de omzet de eerste zes maanden van 2022 stijgen. Zo bedraagt de gecombineerde omzet 2,6 miljard euro. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van de 2,5 miljard euro na het eerste halfjaar van 2021. "Positief is natuurlijk dat onze VDL-bedrijven ondanks de uitdagende omstandigheden in staat zijn geweest om omzetgroei te realiseren", zegt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep op de website. "Dat bij de divisie Autoassemblage de omzet is gedaald, is een logisch gevolg van materiaaltekorten waardoor VDL Nedcar een groot aantal productiedagen niet heeft kunnen produceren. Buiten de divisie Autoassemblage zijn we in staat geweest om onze omzet organisch te laten groeien met ruim een kwart."