Gewonde wandelaar eindelijk terug in Limburg

John tijdens een wandeling in betere tijden.
Een maand geleden viel John Peeters uit Beesel in Wales tijdens een wandeling in de bergen ruim tien meter naar beneden.
John overleefde de val ternauwernood en lag weken in een ziekenhuis in Wales. Afgelopen week werd hij eindelijk vervoerd naar het MUMC+ in Maastricht.

Verzekeringskwestie

"Het was vooral een verzekeringskwestie", vertelt zijn vrouw Thea Peeters. "Ik ben er bijna 24 uur per dag mee bezig geweest, maar het was niet makkelijk om hem naar Nederland verplaatst te krijgen." Uiteindelijk lukte het Thea om alles geregeld te krijgen en ze is blij dat John in Maastricht is opgenomen.

Veel progressie

"Hij is nu een tijdje hier, het gaat echt bergop", vertelt zijn vrouw. "Hij wordt steeds helderder in zijn taal en wat hij nog weet en wat hij weer kan. Daarin is wel heel veel progressie, dat had ik niet durven dromen."

Val

John en zijn vrouw Thea uit Beesel zijn geoefende wandelaars. Op zondag 7 augustus maakten ze in het Brecon Beacons National Park nog een laatste wandeling door de bergen. "Het is een mooie route langs vier watervallen", vertelde Thea destijds vanuit het ziekenhuis aan L1. "We waren volledig uitgerust en hadden goede wandelschoenen aan."
Ondanks hun goede voorbereiding ging het toch mis. John struikelde op een smal pad over een boomstronk, viel op zijn knieën en gleed van het pad af. De Limburger viel ruim tien meter naar beneden, in de rivier die door de kloof stroomt.

Geheugen

John kan zich niks meer herinneren van de val. "Ik weet dat ik bij een waterval was", vertelt John. "En ik weet dat ik in het ziekenhuis wakker werd." Zijn vrouw Thea kan het moment wel nog terughalen. "Ik zag hem om de hoek gaan en toen hoorde ik iets", zegt Thea. "Daarna ben ik gaan schreeuwen en heb ik een sirene aangezet."
Onder andere een Maastrichtse arts, die John gedurende de eerste uren heeft bijgestaan, reageerde op de hulproep. Na een verblijf in het ziekenhuis Maastricht wacht John een langdurige revalidatie in Hoensbroek.