Drukte in Zandvoort al uren voordat Formule 1 begint

Drukte op het treinstation van Zandvoort aan Zee © ANP
De eerste Formule 1-auto's gaan pas om 12:00 uur het circuit op, maar Zandvoort stroomt al vroeg vol met racefans. Op treinstations in de omgeving is het druk en zelfs de tribunes beginnen langzaam op te vullen.
Het circuit in de kustplaats ontvangt in totaal meer dan 100.000 bezoekers en om extreme verkeershinder te voorkomen worden er uitgebreide verkeersmaatregelen genomen.

Maatregelen

Zo laat de NS elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", aldus NS. Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op stations.
In iedere trein zet NS twee machinisten in (één voor en één achter), zodat treinen na aankomst snel kunnen vertrekken. Ook staan er extra ploegen klaar die kunnen ingrijpen als het misgaat.

Drukte op stations

Op station Haarlem waren om 7:30 uur al tientallen fans te zien met oranje kleding of shirts van raceteams als Ferrari en McLaren. Ook op Amsterdam Centraal is het vrijdagochtend druk. Perron 1, waar de treinen naar Zandvoort vertrekken, staat vrijdag vol. Reizigers worden via één route in het station naar het perron geleid. Op het perron worden mensen in groepjes doorgelaten in de richting van de trein.

Wegen afgesloten

Beide toegangswegen naar Zandvoort en Bloemendaal zijn afgesloten voor het verkeer. De ANWB raadt weggebruikers aan om de komende dagen de regio Haarlem en Bollenstreek te mijden en andere routes te kiezen.
De eerste races zijn rond 9:00 uur begonnen met Formule 3. De eerste vrije training van de Formule 1 start vrijdag om 12:30 uur. Later op de middag, om 16:00 uur, staat de tweede vrije training op het programma.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Dutch Grand Prix in L1's autosportprogramma Pitlane: