Brandweer nog met meerdere wagens in Mariapeel

De rook blijft laag hangen © Edward-Media
De brandweer is vrijdag nog met meerdere wagens aanwezig voor het nablussen van de brand in Mariapeel. Ook Staatsbosbeheer houdt met waterwagens het natuurgebied nat om oplaaien van het vuur te voorkomen.
"We zijn met drie waterwagens en twee tankautospuiten in het gebied", vertelt een woordvoerder van de brandweer in de L1 Nieuwsshow.

Grensgebied

De Noord-Limburgse brandweer houdt het gebied aan de Limburgse zijde van de grens in de gaten en de brandweer Brabant Zuidoost monitort aan de Brabantse zijde. "Het ziet er momenteel heel rustig uit. De rook hangt laag. We verwachten dat de overlast in de loop van de dag minder zal worden", zegt de woordvoerder. Zodra de temperatuur stijgt, zal de rook met de warme lucht mee omhoog gaan.
De noodverordening in het gebied blijft voorlopig van kracht. Door het nablussen is er nog veel rookoverlast in de Mariapeel. "Hierdoor hangt er veel koolmonoxide in het gebied en is het niet veilig voor bezoekers", legt de Veiligheidsregio Limburg-Noord uit.

Zand- en bosgrond

Het nablussen zal volgens de woordvoerder nog enkele dagen in beslag nemen, maar het ziet er verder goed uit. "De ondergrond bestaat hier meer uit zand- en bosgrond. Er zitten wel nog hotspots in de ondergrond, maar dat is veel minder dan bij de brand twee jaar geleden."
Nablussen gaat nog enkele dagen duren. © Edward-Media

Afgeschaald

Het alarmniveau voor het gebied is donderdagavond verlaagd, van grip 1 naar grip 0. De blushelikopters die woensdag veel water hebben gedropt in het gebied, hoefden donderdag al niet meer ingezet te worden. "Het vuur leek donderdagmiddag even op te laaien, maar we hebben het snel de kop ingedrukt met twee blusploegen", zei de woordvoerder eerder. "Alles blijft binnen de stoplijnen die we hebben aangelegd om de brand tegen te houden."
De brand brak woensdagochtend vroeg uit. Vogelspotters zagen de rook en vlammen rond 6:30 uur en waarschuwden de hulpdiensten. Het ging toen nog om één hectare die in brand stond, maar het vuur greep snel om zich heen door de grote droogte in het anders natte Peelgebied.