Grootste prijsstijging huurwoningen sinds 2014

De huurprijs is flink gestegen. © ANP
De huurprijzen lagen in juli van dit jaar gemiddeld 2,7 procent hoger in Limburg dan een jaar eerder. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste jaarlijkse stijging sinds 2014.
De gemiddelde huurstijging ligt daarmee in Limburg lager dan het landelijk gemiddelde, van 3 procent.

Provincies

Dat het landelijk gemiddelde nog wat hoger ligt dan de prijsstijging in Limburg, komt vooral door de provincies Noord-Holland (3,4 procent), Utrecht (3,3 procent) en Zuid-Holland (3,0 procent). In Amsterdam is de huurprijs namelijk 3,6 procent hoger dan een jaar eerder.
In Drenthe en Friesland was de stijging met 2,5 procent het meest beperkt.

Bewonerswissel

De cijfers gaan over de huurprijsontwikkeling met bewonerswissel. Op het moment dat een woning een nieuwe huurder krijgt, mag de verhuurder de huurprijs namelijk verhogen. Daarom is de groei in huurprijs sterker als de bewonerswisseling wordt meegerekend.
Voor zittende huurders steeg de huurprijs in Limburg dit jaar gemiddeld met 2,3 procent. Dat is net iets minder dan het landelijk gemiddelde van 2,4 procent.

Huurbeleid veranderd

Het huurbeleid is per 1 juli van dit jaar aangepast. In tegenstelling tot in 2021 mogen de prijzen voor sociale huurwoningen verhoogd worden. Dit gebeurt volgens een vast bedrag, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Voor vrijesectorwoningen is de huurverhoging in 2022 begrensd tot de gemiddelde inflatie van december 2020 tot en met november 2021, plus 1 procentpunt. Dit betekent dat de huurprijzen voor zittende bewoners met maximaal 3,3 procent mogen worden verhoogd.
De effecten van de huidige hoge inflatie zijn dus nog niet zichtbaar in deze cijfers.

Woonbond bezorgd

De Woonbond maakt zich zorgen over de huurstijging dit jaar. "Dat is zorgwekkend, aangezien de hogere huur gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder", stelt de belangenvereniging voor huurders.

Slecht geïsoleerd

Woonbond vindt dat het kabinet met maatregelen moet komen om te voorkomen dat huurders een hoge huur blijven betalen voor slecht geïsoleerde woningen. Zo wil de Woonbond dat enkelglas voortaan als een gebrek wordt gezien aan de woning. "Dit zorgt ervoor dat het vervangen van enkelglas onder de onderhoudsplicht valt van de verhuurder. Huurders kunnen dit dan afdwingen. Doet de verhuurder dat niet, dan betekent dat huurverlaging tot de onzuinige ruiten zijn vervangen", zegt de Woonbond.